От трибуната на ООН: Борисов "хваща" тирове с хероин

"България доказва с дела, че е ангажирана в борбата срещу наркотрафика"

От трибуната на ООН: Борисов "хваща" тирове с хероин

Два ирански тира са заловени с голямо количество хероин на влизане в България през граничния пункт "Капитан Андреево", съобщиха неофициално от МВР в петък вечерта.

Новината обаче получи моментално потвърждение от най-високо ниво, след като лично премиерът Бойко Борисов я официализира от трибуната на общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"България доказва с дела, че е ангажирана в борбата срещу наркотрафика", обяви в словото си министър-председателят, който преди няколко дни коментира преди медиите, че е против легализирането на всякакви видове дрога.

"Дори в момента българските митнически власти, българската прокуратура, прави операция и задържа стотици килограми хероин. В този момент моята страна може да служи за пример в постигането на мир, сигурност и стабилност, както и на целите за устойчиво развитие, които минават през конкретни стъпки, като тази", добави Борисов пред световните лидери.

Според неофициалната до момента информация българските власти са открили най-малко 500 килограма хероин в два тира, пристигащи от Иран. Наркотикът е бил укрит в палети, уточни БНР.

Очаква се количеството хероин да се окаже дори по-голямо, тъй като претърсването продължава. Двата тира са спрени от митничари на влизане в България и са задържани при проверка на Агенция "Митници".

Встрани от тази тема, Борисов подчерта от трибуната на ООН значението на усилията за интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз. Това бе най-видимият акцент в мандата на българското европредседателство през първите шест месеца на тази година. Борисов изрази подкрепа за македонците и стремежа им да утвърдят на референдума в неделя безпрецедентния компромис с Гърция за преименуването на страната.

"Буквално след два дни народът на нашата югозападна съседка ще трябва да направи решителен избор за своето бъдеще, да утвърди постигнатия безпрецедентен компромис със съседна Гърция, който ще разчисти пътя на страната към европейската интеграция. Моментът наистина е исторически, точно затова ние трябва да ги подкрепим в стремежа им да направят новия избор за държавата си", посочи Борисов.

По отношение на миграционния натиск от Северна Африка и Близкия изток, той заяви, че този проблем може да бъде решен само чрез пресичане на социално-икономическите и политическите му корени.

"Ако тези усилия не се подкрепят с активна, посредническа и миротворческа дейност, шансовете им за успех са обречени. И тук виждаме изключително важната, бих казал незаменима, роля на ООН, която при наличие на достатъчно политическа воля при държавите-членки, може да укрепва в бъдеще", добави Борисов

По думите му "нашата мисия днес е да не допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма". Припомняйки приноса на България за спасяването на евреите на нейна територия през Втората световна война: "Българският пример трябва да бъде познат, да даде кураж на много хора по света, които и днес се борят, за да спасят човешкия живот и достойнство, така както и човешките си права."

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?