От ЦИК отговарят на левицата - нямали съмнения за набъбнали избирателни списъци

Бисер Троянов. Сн. БГНЕС

 

 

зготвянето на избирателните списъци е процес, при който те непрекъснато се актуализират в зависимост от насрочените избори. Нямаме основания да считаме, че ГРАО при отпечатването на избирателните списъци, както и общинските власти ще включват в списъците лица, за които да имат данни, че са лица без избирателни права". Това каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов по повод съмненията на БСП за набъбването на избирателните списъци за ядрения референдум.

В началното на тази седмица социалистическата партия обяви, че на места със "спорен демографски прираст" избирателните списъци набъбват. А от "Движение България на гражданите" сигнализираха, че има над 950 000 мъртви души в списъците.

В четвъртък Троянов обясни, че ЦИК е регламентирала начина и категорията лица, които да бъдат включени в избирателните списъци въз основа на законовите разпоредби.

Троянов каза още, че ЦИК регламентира начина, по който да се съставят избирателните списъци, както и кои лица да бъдат включени в тях. Така, както преди време заявиха и от ГРАО, списъците се поставят от общинската администрация и въз основа на регистрите от населението. "ЦИК не може да следи в тези избирателни списъци дали има лица, които не трябва да фигурират, но ще се намеси с решение в случай, че това се установи след сигнал или жалба", каза Троянов.

Говорителят на ЦИК изтъкна, че в избирателните списъци са всички, за които в регистрите на общината има данни, че са пълнолетни и не са поставени под запрещение и не за в затвора.

"Общинската администрация не може да изключи лице от избирателния списък, ако при нея няма данни, че това лице е починало, или е поставено под запрещение или изтърпява наказание "лишаване от свобода". Това са лицата, които нямат избирателни права", каза той.

Заличават се и тези, които до 12 януари са подали заявление, че ще гласуват по настоящ адрес.

"Ние не можем да отговорим има ли в избирателните списъци лица, които не са обхванати от последното преброяване. Ако това са мъртви души, то както за цялата държавна администрация, така и за ЦИК и за общината – това са лица с избирателни права, които по закон следва да намерят място в избирателните списъци. Това могат да са хора, които не са пожелали да бъдат преброени при последното преброяване, които са били в чужбина, но те имат своите права и могат да гласуват. Ако се приеме, че мъртва душа е непреброено лице, но е живо и го има в регистрите, то той може да гласува с паспорт или лична карта", посочи Троянов.

Споделяне

Още от България