От утре без такса мощност в София

От утре без такса мощност в София

От утре столичани няма да плащат отделно такса мощност в сметките си за парно. Тя влиза в общата цена на топлоенергията, която ще е 72,30 лв. за мегаватчас, съобщиха от "Топлофикация София" АД в петък. Така на практика дружеството избра да прилага еднокомпонентната вместо двукомпонентната цена. И двата вида тарифи бяха определени в решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за повишението на цените на топлоенергията от 1 юли 2006 г. Правото на топлофикациите да избират коя от двете тарифи ще прилагат е дадено и в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия на ДКЕВР. Но досега дружествата предпочитаха да прилагат двукомпонентната структура на цената, за да могат да си осигуряват постъпления и през летния сезон, както и ежемесечни средства от имотите с прекъснато топлоснабдяване, вместо да се чакат изравнителните сметки за реалното потребление, в които са разпределени общите разходи на входовете.

Сега, явно под твърдо изразяваната от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров воля за отпадането на таксата мощност още в закона за енергетиката, топлофикациите започват сами да се отказват от фиксираната месечна сума, плащана за правото да се топлиш и за отдаваната през сградната инсталация температура. Овчаров и в петък бе категоричен, че с обсъжданите в момента промени в енергийния закон ще падне такса мощност и ще се засили контролът върху топлинните счетоводители така, че да се получават справедливи сметки за парното.

Вече от 1 юли топлинната енергия с топлоносител водна пара ще струва 114,372 за мегаватчас, а тази с гореща вода - 72,30 лева за мегаватчас. Последната е използваната в бита. Преференциалната цена за регистрирани асоциации на собствениците, които си плащат парното накуп, ще бъде 68,688 лева за мегаватчас. Всички цени са с включен ДДС.

В същото време омбудсманът на България Гиньо Ганев връчи на председателя на парламента предложения за промени в закона за енергетиката, които също предвиждат отпадане на такса мощност, но само за онези потребители, които са махнали не само радиаторите, но и са спрели топлата си вода. За онези, които продължават да ползват централно загрята вода, да плащат половин такса мощност, предлага Ганев.

Подобна бе и идеята на председателя на ДКЕВР проф. Константин Шушулов, но Румен Овчаров заяви, че този вариант е неприемлив, тъй като се усложнявала много структурата на ценообразуването.

Омбудсманът поиска още да се отнеме на топлофикациите правото да се снадбяват с изпълнителни листове срещу длъжниците си само на базата на извлечение от неплатените им сметки, както и да се отмени санкцията за тези, които не са инсталирали средства за отчитане на дялово разпределение на топлинна енергия.

И Гиньо Ганев заяви, че искат в ДКЕВР да се регистрират или лицензират фирмите за дяловото разпределение на консумираната топлинна енергия. Това е предвидено в разглежданите в парламента промени в енергийния закон.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?