Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

От Варшава Тръмп разкритикува Русия за "дестабилизиращото й поведение"

Президентът на САЩ демонстрира привързаност към НАТО, не спря да хвали Полша и каза, че "силна Европа е благословия за Запада и за света“

11 коментара
От Варшава Тръмп разкритикува Русия за "дестабилизиращото й поведение"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи към Русия редки за него критики, определяйки поведението ѝ като дестабилизиращо. На пресконференция във Варшава преди утрешната си среща с руския президент Владимир Путин на форума на Г-20 в Хамбург Тръмп заяви, че САЩ работят със съюзниците си, за да се противопоставят "на действията на Русия и дестабилизиращото ѝ поведение".

 

Президентът на САЩ пристигна снощи в Полша. В четвъртък той се срещна с полския си колега Анджей Дуда, включи се в среща на върха на 12-те страни от инициативата "Три морета", сред участниците в която бе и българският президент Румен Радев, и, приветстван от хилядно множество, направи обръщение към полския народ от площад "Крашински" в центъра на Варшава.

 

Американският президент потвърди американския ангажимент към член пети от договора за НАТО, повтори тезата си, че че Европа трябва да направи повече за своята защита, като увеличи разходите си за отбрана. Но подчерта, че „силна Европа е благословия за Запада и за света“. Според него сега отношенията между САЩ и Европа били по-силни, откогато и да било.

 

По време на цялото си посещение Тръмп не пестеше похвалите си към Полша, като в речта си на площада заяви, че „Полша може и да е географското сърце на Европа, но поляците са нейната душа“.

 

Взаимодействието в НАТО остава "критично важно“ за САЩ


САЩ възнамеряват изцяло да изпълняват задълженията си в рамките на НАТО и продължават да смятат взаимодействието с партньорите от алианса "за критично важно за сдържане на конфликти и предотвратяване на войни между големи държави", каза Тръмп на съвместна пресконференция след срещата си с Дуда.

Тръмп повтори призива си към партньорите от НАТО да изпълняват финансовите си задължения и изрази надежда, че Полша ще получи още много пратки природен газ от САЩ, предаде Ройтерс.

Тръмп повтори убеждението си, че предшественикът му Барак Обама е знаел, че Русия се меси в предизборната кампания в САЩ през 2016 г., но не е реагирал, защото смятал, че ще спечели демократката Хилари Клинтън. "Ако мислеше, че аз ще спечеля, щеше да направи много неща по въпроса", каза Тръмп. Той заяви обаче, че е възможно намесата в изборите да е била осъществявана и от "други хора в други държави". "Никой не знае със сигурност", каза Тръмп без повече подробности, цитиран от Асошиейтед прес.

Американският президент предупреди Северна Корея, че обмисля "някои доста сурови неща" в отговор на изстрелването на севернокорейска ракета, способна да достигне САЩ. Той призова всички държави да се борят с тази глобална заплаха и да покажат на КНДР, че има последици от нейното "много, много лошо поведение".

Тръмп уточни, че не е сигурен дали ще приложи мерките, които обмисля, като каза, че "не поставя червени линии". "Срамота е, че се държат по такъв начин, но те се държат по много, много опасен начин и трябва да се направи нещо по въпроса", заяви той.

 

Похвали за Полша

 

Американският президент Доналд Тръмп похвали Полша за помощта ѝ в борбата с групировката "Ислямска държава". Той каза, че полската армия помага за обучаването на иракските специални сили и извършва разузнавателни мисии. Американският лидер отбеляза, че полски войници се сражават и работят заедно с американските войски в Ирак и Афганистан и изтъкна, че Полша е една от малкото страни в НАТО, които отделят за отбрана 2 процента от брутния си вътрешен продукт.

Дуда подчерта необходимостта от засилване на трансатлантическата сигурност и енергийно сътрудничество и призова за дългосрочни доставки на американски втечнен газ.

Тръмп и Дуда обсъдиха важността на американското военно присъствие в Полша. Американският президент благодари на Полша за това, че приема 5000 военнослужещи на САЩ на своя територия и за подкрепата ѝ за НАТО, посочва ДПА.

"Силният съюз с Полша продължава да има решаващо значение, за да не се стига до конфликт и за да гарантира, че Европа никога повече няма да бъде опустошена от война между великите сили", каза Тръмп, като подчерта важността на НАТО за Източна Европа в момент, когато Русия дестабилизира региона.

Дуда похвали Тръмп, че "мисли много сериозно" за полската сигурност. "САЩ мислят много сериозно и президентът Тръмп мисли много сериозно за сигурността на Полша", заяви той.

Според полския президент посещението на Тръмп "подчертава връзката и качеството на съюза" между Полша и САЩ. "Ние се оценяваме взаимно като верни партньори, които си сътрудничат в редица области, в частност в сигурността и НАТО", каза Дуда на общата пресконференция с Тръмп.

Варшава купува ракети "Пейтриът“

 

В деня на посещението на Тръмп Полша обяви, че е подписала споразумение със САЩ за доставка на американски системи за противоракетна отбрана "Пейтриът"."Снощи беше подписан меморандум, че правителството на САЩ се съгласява да продаде на Полша ракети "Пейтриът" от най-модерната конфигурация", съобщи полският министър на отбраната Антони Мачеревич на пресконференция във Варшава.

 

По думите му тези системи ще позволят ефективно да се противодейства на руските ракети "Искандер". Според Мачеревич първите ракетни комплекси "Пейтриът" ще пристигнат в Полша към 2022 г. "Достигането на оперативна готовност се очаква през 2023 г.", се казва в декларация, подписана от министерствата на отбраната на Полша и САЩ. Варшава планира да купи осем комплекса.

"Радвам се, че мога да съобщя тази информация в деня на посещението на президента (на САЩ Доналд) Тръмп във Варшава", заяви той.

 

Полша може и да е географското сърце на Европа, но поляците са нейната душа

Американският президент Доналд Тръмп потвърди американския ангажимент към член пети от договора за НАТО и по-късно в речта, която произнесе на един от централните площади във Варшава пред множество, развяващо полски и американски знамена.

Президентът каза, че САЩ са демонстрирали не само с думи, но и с делата си, че застават твърдо зад член Пети, потвърждаващ ангажимента за колективна защита, предаде Асошиейтед прес. "Да се говори е лесно, важни са обаче действията", каза Тръмп.

По време на първата си визита зад граница, когато посети централата на НАТО, Тръмп бе разкритикуван, че не е потвърдил изрично ангажимента на САЩ към чл. 5 от договора за НАТО, който гласи, че атака срещу една страна членка на алианса се възприема като атака срещу всички и задължава всички членове да се включат в защитата на тази страна, припомня Асошиейтед прес.

В речта си във Варшава Тръмп подчерта, че трябва да се увеличат разходите за отбрана и "на източния бряг на Атлантическия океан", имайки предвид европейските членки на НАТО, предаде Франс прес. "Знаете, а и целият свят знае, че Европа трябва да направи повече за своята защита", каза той.

Американският президент похвали Полша, че е спазила ангажимента си да увеличи разходите за отбрана и нарече полския премиер Беата Шидло "наистина невероятна".

Тръмп благодари на Полша за гостоприемното ѝ отношение към американските войници. Присъствието на войските на САЩ е "символ на американската привързаност" към Полша и "нейното място в силна и демократична Европа", каза американският лидер.

Той подчерта още в речта си, че Полша е пример за другите страни, които се стремят към свобода, предаде ДПА. По думите му Полша може и да е географското сърце на Европа, но поляците са нейната душа.

Силна Европа е благословия за Запада и за света

 

Американският президент похвали Полша като една силна страна, изтъкна и предимствата на една силна Европа, която е "благословия за Запада и за света". Тръмп подчерта, че отношенията на САЩ и Европа са по-силни, откогато и да било.

В речта си американският президент каза още, че Западът се сблъсква с нови форми на агресия и трябва да се адаптира. "Днес Западът се сблъсква със сили, които се стремят да подложат на изпитание нашата воля, да подкопаят нашата увереност и които излагат на риск нашите интереси", каза Тръмп. За да отвърне НАТО на тези нови форми на агресия, в това число пропаганда, финансови престъпления и кибервойна, организацията трябва да се адаптира, посочи той.


Говорейки за новите заплахи, президентът отново призова Русия да "престане с дестабилизиращите си дейности в Украйна и на други места и с подкрепата си за вражески режими, в това число Сирия и Иран, и вместо това да се присъедини към общността на отговорните страни в борбата им срещу общи врагове и в защита на цивилизацията", предаде Ройтерс.


Още в началото на речта си Тръмп засегна темата за Русия и за нейните енергийни доставки за Европа. Той каза, че САЩ искат да разширят партньорството си с Полша, особено в износа на енергия, така че тя да не бъде заложник на един енергиен доставчик.

Американският президент говори на площад "Крашински", символ на Варшавското въстание срещу нацистката окупация. Над 150 000 поляци са загинали в борбата срещу нацистката окупация.

Преди Тръмп кратко обръщение към събралите се направи първата дама на САЩ Мелания Тръмп. Тя заяви, че на всички хора би трябвало да бъде позволено да живеят без страх, подчерта, че гарантирането на сигурността на американците е основен приоритет за правителството на Доналд Тръмп и изрази надежда, че всички по света ще могат да имат такава безопасност.

Американският президент Доналд Тръмп може да разчита на много голяма аудитория и сърдечен прием на днешната си публична реч във Варшава. Управляващата в Полша консервативна партия организира дори безплатен превоз с автобуси за симпатизантите си от провинцията, предаде Франс прес.

Възторженото множество на площад "Крашински" даде възможност на Тръмп да се представи като уважаван и дори будещ възхищение в чужбина световен лидер. Силно критикуван у дома, американският президент може да разчита на подкрепа от страна на полските лидери. Източници от партия "Право и справедливост" (ПиС) потвърдили пред АФП, че много депутати са организирали безплатен транспорт за жителите на избирателните си район.

Освен това предварително големи плакати, разлепени из Варшава, приканваха жителите "да бъдат там, където се случва всичко" и да слушат Тръмп.

След речта на Тръмп министерството на отбраната покани присъствалите на "полско-американски военен пикник" край Националния стадион, където ще има концерти, представяне на оръжие и военна техника като бронетранспортьори и дронове, специалитети от военната кухня.

Противници на американския президент се бяха организирали на свой ред под лозунга "Долу Тръмп". "Докато ПиС се унижават пред Тръмп, ние ще го посрещнем, както заслужава - с протести", се казваше на плакат на лявата партия "Разем" ("Заедно").

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Ана
  #11

  bobby, ivancho i andrei Казах ви и преди - спете спокойно. Тръмп си го бива

 2. Илиев Пешо
  #10
 3. Bлaдo
  #9
 4. Илиев Пешо
  #8
 5. АлександърНиколов
  #7

  Статията премълчава нарочно най-важното казано от Тръмп за полския дух: това че поляците спряха агресията на Ленин, 1920г. тръгнал да завладява Европа и това че Вт.Св.война предизвикаха Сталин и Хитлер като нападнаха едновременно Полша и си я поделиха през септември 1939.(по договора Рибентроп-Молотов-те са цели две години съюзници,докато се скараха, моя бел.)Това е един факт старателно прикриван вече 70г. от болшевиките и техните наследници поради това че бащите на повечето днешни издатели и техните финансиери и собственици на масмедии в света са били на обратната страна на барикадата и с СССР са се били срещу поляците

 6. Илиев Пешо
  #6

  " и вместо това да се присъедини към общността на отговорните страни в борбата им срещу общи врагове и в защита на цивилизацията" Има предвид, "айде да развалим още няколко държави, както е направено с Ирак, Афганистан, Либия и да създадем още няколко стотин хиляди терористи"?

 7. тонитов
  #5

  Да критикуваш Путин значи да критикуваш "команист'. Ти го плюеш, а той се прави, че дъжд вали!

 8. Тръмпи като се види с Путин да го ухапе!

 9. Преслав
  #3

  Хубаво е , че най-сетне припознахте Г-н Тръмп - Президента на САЩ ! По-добре късно , отколкото никога :)

 10. На живо реч на тръмп Ройтерс

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.