“От вашите магистрати зависи приемането на България в ЕС”

“От вашите магистрати зависи приемането на България в ЕС”

“Съобщих на членовете на Висшия съдебен съвет, че от тях и от магистратите зависи да помогнат на България да успее”, заяви във вторник в София зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини. В рамките на двудневното си посещение в България еврокомисарят се срещна с президента, председателя на Народното събрание, премиера, министъра на вътрешните работи, на правосъдието, с досегашния и новия главен прокурор, с магистрати и съдии.

“Аз бях много ясен и мисля, че всички те много добре разбраха защо казах това. Добре е, че България има нови закони, но те нямат никакъв смисъл, без да се изпълняват от магистратите. И всички тези нови правила за случайно разпределяне на делата, за атестирането и повишаването на магистратите трябва да се изпълняват”, заяви еврокомисарят.

Той добави, че при сегашното си посещение в България за първи път е получил “папка с числа с реални резултати” от извършената дейност в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Тя е била подготвена от Румен Петков и Георги Петканов.

“Моят най-добър аргумент пред страните в ЕС могат да бъдат само добрите резултати, а не само добрата воля. Трябва да знаете, че има много висок интерес в ЕС да приветства България още през 2007 г. но това зависи само от вас”.

“Най-важното е повече дела за корупция по високите етажи да влизат в съда и да има повече присъди. Надявам се новият главен прокурор да даде тласък на тази трудна задача”, каза Фратини.

Еврокомисарят съобщи, че предстои затягане на мониторинговия контрол над България, като на всеки месец Европейската комисия ще актуализира постигнатото от България в борбата срещу престъпността и ”високата” корупция.

Същевременно министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви, че до края на февруари ще предаде на Еврокомисията разширен доклад за корупцията по високите етажи на властта. Той съобщи, че от 22 до 24 февруари ще се проведе партньорската проверка на ЕС по присъединителна глава 24 “Правосъдие и вътрешен ред” специално за работата на МВР.

Франко Фратини заяви, че оценява като положително приетото законодателство, но повтори, че за него е много по-важна волята законите да бъдат изпълнявани.

По думите му пакетът от предложения за промени в конституцията също е добър, но той трябва да бъде приет така както е предложен.

“Особено важно е да бъде приет текстът за промени в имунитета на депутатите, което ще отвърже ръцете на съдиите и прокурорите да се преборят с корупцията сред институциите”, добави Фратини.

Той добави, че Европейската комисия няма списък с босовете на престъпните групировки в България.

“Няма такъв списък. Ние получаваме непрекъснато текуща информация от МВР, но не бих казал, че тя има формата на списък”, каза Фратини.

Той цитира данни от проучване, направено по поръчка на Европейската комисия, според което голяма част от българите имат положителни нагласи по отношение на приемането ни в ЕС.

Фратини заяви, че 78% от българите очакват подобряване в личната им сигурност след влизането в ЕС, 63% очакват по-добър стандарт на живот и по-добре развита сфера на услугите.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?