Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

От Вилнюс ЕС каза на Русия, че няма да се подаде на натиска й

Включването на Москва в преговорите за асоцииране на Украйна е напълно неприемливо

94 коментара
Грибаускайте, Ромпой и Барозу в края на срещата във Вилнюс

Европейският съюз заяви днес, че не приема вето от Русия върху отношенията си с бившите съветски републики, след като Украйна се отказа от подписване на споразумение с ЕС под натиска на Москва. ЕС не успя да изпълни главната цел на провелата се в литовската столица Вилнюс трета среща на върха в рамките на Източното партньорство, но обяви, че вратите остават отворени за Украйна и предупреди Русия, че няма да се поддадат на външен натиск. Действията на Русия към страните от Източно партньорство бяха определени като несъпоставими с международните отношения.

ЕС все пак ще увеличи влиянието си на изток с установяването на по-тесни отношения с две други, макар и по-малки, бивши съветски републики – Грузия и Молдова, чиито споразумения за асоцииране бяха парафирани в петък.

Вратата за Украйна остава отворена, остават и условията към нея

Европейският съюз "няма да се поддаде на външен натиск, включително от страна на Русия", заяви председателят на ЕС Херман ван Ромпой на пресконференцията след приключването на срещата на върха на ЕС и страните от Източното партньорство в литовската столица Вилнюс, на която ЕС подписа споразумения за асоцииране с Молдова и Грузия, но не и с Украйна.

"Ще продължим преговорите за подписване на споразумение за асоцииране с Украйна, Молдова и Грузия. Действията на Русия по отношение на тези страни са несъпоставими с принципите на международните отношения, включително с хелзинкските принципи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", каза Ван Ромпой. Той подчерта, че ЕС ще разгледа проблема в отношенията си с Русия на предстоящата среща на върха ЕС - Русия през януари догодина.

"Русия остава наш стратегически партньор и е длъжна да разбере, че споразуменията за асоцииране на нейните съседи са изгодни и за нея самата", допълни председателят на ЕС.

Херман ван Ромпой увери, че споразумението за асоцииране с ЕС, което Украйна отказа да подпише, позовавайки се на натиск от страна на Русия, "все още е на масата" и призова Киев "да не се разколебава заради краткосрочни проблеми и външен натиск". "Време е за кураж и за решения", заяви Ван Ромпой.

Не можем да приемем друга страна да налага вето върху волята ни за сближаване с тези държави, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. "Времето на ограничения суверенитет в Европа отмина", допълни той.

Политическото и икономическото сближаване с някогашните съветски републики е процес в полза на нещо, а не срещу някого, изтъкна Барозу.

Той обаче подчерта, че включването на Русия в преговорите за асоциирането на Украйна с ЕС е напълно неприемливо. Става въпрос за двустранна договореност между Евросъюза и Украйна. Как може към тях да присъединим трета страна? Не можем да допуснем вето от страна на трети участник, изтъкна Барозу.

Той обаче не изключи тристранни преговори между ЕС, Украйна и Русия по отделни енергийни въпроси, включително енергийната безопасност. Можем да говорим за отделни сфери като икономиката, търговията или енергетиката. Участието на Русия в преговорите за асоцииране обаче е абсолютно изключено, категоричен беше той.

ЕС обеща да ускори присъединяването на страните от Източното партньорство към европейската енергийна система и да поддържа реверсивните доставки на газ към съседните на съюза страни, заяви Барозу. Няма да допуснем страните от Европа да се превърнат в енергийни острови, каза той. Барозу обеща също, че ЕС ще развива реверсивните доставки на газ не само за Украйна, но и за цяла Европа, за да се повиши динамиката на единния газов пазар.

"Европейският съюз, както и досега, е готов да съдейства на намерението на народа на Украйна за сближаване с Европа, но властите в Украйна в значителна степен загубиха кредита си на доверие в ЕС", отбеляза литовският президент Далия Грибаускайте, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на годината.

Външният натиск се използва от украинските власти като оправдание за решението за спиране на процеса на сближаване с ЕС, коментира литовският президент. Според Грибаускайте украинската делегация е пристигнала на форума с намерението да не подписва споразумението за асоцииране и по въпроса не били водени никакви преговори.

ЕС няма да прави никакви сделки с властите в Украйна и няма да формулира нови условия за подписването на споразумението, заяви Грибаускайте. "Надяваме се, че и Украйна рано или късно и най-вече преди срещата в Рига ще вземе решения, които са изгодни на самата Украйна", посочи президентът на Литва. Следващата среща на върха на ЕС и страните от Източното партньорство ще се състои през първата половина на 2015 г. в латвийската столица Рига.

Янукович предложил ЕС "заедно с Русия" да решава проблемите на Украйна

След като пристигнал във Вилнюс в четвъртък вечерта украинският президент Виктор Янукович най-напред разговарял повече от час с европейския президент Херман ван Ромпой и с председателя на ЕК Жозе Барозу. После по време на официалната вечеря, с която започна срещата на високо равнище, европейските лидери са се опитали да убедят Янукович да приеме подписване на споразумение за асоцииране, но не успели. Те отново изслушали становището на Янукович, но той не е говорил нито за подписване, нито за споразумението, а само за икономическите проблеми на Украйна. Янукович поискал ЕС да решава тези проблеми заедно с Русия.

Представителите на източноевропейските страни особено активно са разубеждавали Янукович от такъв тристранен формат на преговори с участието на Русия, като обяснили, че за последните 15 години са постигнали напредък именно благодарение на двустранните си споразумения с ЕС.

В петък пред участниците в пленарно заседание на Източното партньорство, Янукович, цитиран от осведомителните агенции, обеща да подпише споразумение за асоцииране с ЕС "в най-близка перспектива". "Остават няколко решаващи стъпки" - трябва да се подготвят предпоставки, "осигуряващи максимални резултати от прилагане на споразумението", посочи украинският президент.

"Убеден съм, че Украйна и ЕС достойно ще изминат този заключителен етап. Негова основна цел трябва да е осъществяването на програма от съвместни прояви, целящи да адаптират икономиката на Украйна към новите реалности", добави Янукович. Украйна трябва да вземе мерки, "за да сведе до минимум отрицателните последици от началния период, които безспорно ще бъдат усетени от най-слабо защитените слоеве в украинското общество", поясни той и добави, че "това изисква да работим съвместно върху програма за икономическо подпомагане на Украйна". Той настоя и за съгласуван план за действия, които да премахнат противоречията в търговско-икономическото сътрудничество на ЕС с Русия и другите членки на Митническия съюз.

Янукович изрази надежда, че страните от ЕС ще преразгледат позициите си по изграждането на икономически необосновани според него съоръжения за транспортиране на природен газ към Европа, заобикалящи Украйна.

По повод поведението на Янукович Асошиейтед прес цитира мнението на анализатори, че украинският президент се опитва да маневрира между ЕС и Русия. Той изглежда се опитва да печели време, да си остави различни варианти за действие, да получи във Вилнюс нещо, което би могъл да използва другия месец в преговорите си с Москва за газа, смята Тим Аш, главен икономист за нововъзникващите пазари в лондонската Стандард Банк.

Британският вестник "Индипендънт" пък сравнява действията на Киев с булка, която предишната седмица е отменила сватбата, за да се събере с тормозилия я бивш приятел, а след това все пак е дошла на празника.

Украинската опозиция декларира готовност да работи за споразумението с ЕС

Лидери на украинската опозиция отправиха критики към управляващите по повод отказа им да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС. В изявление председателят на Украинския демократичен алианс за реформи (УДАР) Виталий Кличко изразява увереност, че споразумението "все пак ще бъде подписано, но при нов президент и ново правителство". По думите на Кличко, който вече декларира, че ще се кандидатира догодина в президентските избори, Европа е оставила пред Украйна отворена вратата си, но я е затворила пред президента Виктор Янукович.

Друг опозиционен лидер - Юлия Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда по обвинение в превишени пълномощия като премиер - призова в писмо студентите да застанат в един фронт с политическата опозиция. По думите ѝ този съюз "ще подсили студентския отбор, ще направи победата по-вероятна и ще помогне за сплотяването на всички патриотични украински сили за решаващото сражение". Тимошенко съветва студентите и занапред да протестират мирно, но настойчиво за изпълняване на искането им - подписване на споразумението.

Очаква се лидерите на украинската опозиция - Арсений Яценюк ("Баткившчина"), Виталий Кличко (УДАР) и Олех Тягнибок ("Свобода") - да произнесат речи на площад "Независимост" след завръщането си от срещата на върха "Източно партньорство" във Вилнюс.

Следобед в петък хиляди украинци, протестиращи срещу отказа на правителството да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, образуваха жива верига, за да демонстрират желанието си да свържат страната си с Европа, предаде Франс прес.

С възгласи "Украйна е Европа" и развени украински и европейски знамена веригата от хванати за ръце хора се проточи от Площада на независимостта в Киев в западна посока. Според организатора Александър Пахалчук живи вериги са образувани във всички градове между столицата Киев и западната граница на Украйна с членуващата в ЕС Полша.

По-рано в петък на площад "Европейски" в Киев се състоя контрамитинг в подкрепа на президента Виктор Янукович и на решението за отказ от подписване на споразумението с ЕС. Проявата, организирана от управляващата Партия на регионите, премина по наслов "Да построим Европа в Украйна" с участието на над 10 хиляди човека.

Споразумения за асоцииране с Грузия и Молдова

Европейският съюз парафира официално в петък споразумения за асоцииране с Грузия и Молдова, като очакването е те да бъдат окончателно подписани не по-късно от есента на следващата година. Във Вилнюс подписите си под спогодбата с Грузия сложиха върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън и министърът на външните работи на бившата съветска република Мая Панджикидзе. Аштън и Панджикидзе подписаха и рамково споразумение за участие на кавказката страна в операции на Европейския съюз за управление на кризисни ситуации.

Европейският комисар за търговията Карел де Гухт и грузинският министър на икономиката Гиорги Квирикашвили парафираха двустранно споразумение за свободна търговия. То е съставна част от договора за асоцииране.

Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС бе парафирано от Катрин Аштън и премиера на тази бивша съветска република Юрие Лянка. То предвижда установяване на зона за свободна търговия между Европейския съюз и Молдова. Брюксел и Кишинев очакват споразумението да бъде подписано не по-късно от есента на следващата година. Молдова се надява дотогава да бъде взето решение за либерализиране на визовия режим за нейните граждани.

ЕС и Азербайджан подписаха споразумение за опрощаване на визовия режим.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой приветства решителността, куража и политическата воля на грузинските и молдовските ръководители, като увери, че ЕС ще спазва суверенитета на тези бивши съветски републики.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

94 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #94

  Украйна е руска провинция. Украинците са руснаци. ЕС иска колонии на изток (като България, например), защото няма къде да продава. НАТО иска второ Косово в Украйна, дано им приседне. Кой още вярва на западноевропейските гнусари? Кой им ще безработицата, и средновековната лихварска система? Кой иска педофилите да чакат с надървени пишки бебенцата пред АГ-то, както е във Финлендия и Швеция?

 2. Анонимен
  #93

  до 85.абе брат,смешен си.ти не разбрали че русия е по силна от сащ.винаги са били по силни и ще си останат по силни до век и веков.

 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #92
 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #91
 5. Анонимен
  #90

  Грибаускайте, Ромпой и Барозу в края на срещата във Вилнюс...Другите участници в гей-парада са на втори план

 6. Анонимен
  #89

  ЕС на помощ, комундетата от Медиа-рооl(басейна) ни цензурират! Брюксел, помощ, братия евреи-пардон, европейци!

 7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #88
 8. Анонимен
  #87

  Този "шамар"за ЕВРОПА е доста ОТРЕЗВИТЕЛЕН!ЕУ то прекали с изискванията за присъединяване на страните от Източна Европа,а освен това предлагаше "две скорости и т.н."Нека да се позамислят малко...

 9. RSB
  #86

  85,ако тази нощ световните агенции предадат : "В Западна Европа е открито огромно находище на петрол" или "Големите държави в Европа и Америка решиха да размразят резервите си от горива" или "Трансконтиненталинте фирми стигнаха до съгласие да намалят рязко процентите си на печалба" ... Как ще реагира,как ще изглежда Русия?Само от съобщението,реално възможно, но само съобщение.Шок в Кремъл,няма начин.Една държава която може да бъде така зависима само от едно съобщение не е никаква държава.Камо ли "велика".

 10. Анонимен
  #85

  84. Комунистите от Кремъл за своите престъпления са не просто за съд но за военен трибунал. Русия е една пропаднала страна която разчита на ядрените си оръжия и на нефта и газта. Тя няма нормален пазар, няма нормално общество. Световната война с която московци плашат за всички е ясно че ако те я започнат няма да има и Русия. Тъй като САЩ има достатъчно потенциал да отговори на Русия. Арсенала е толкова мощен че ако бъде използват половината ако не целият свят ще е в руини. Руснаците добре знаят това.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.