От втори опит столичният район “Триадица” има нов кмет

Строителният инженер Николай Терзиев беше избран за кмет на столичния район “Триадица” от Столичния общински съвет. Единствено БСП не участва в гласуването заради принципната им позиция, че районните кметове трябва да се избират пряко от народа.

Това е втори опит за избор на кмет на района след като първото предложение на ГЕРБ на Николай Желев беше изтеглено от столичния кмет Йорданка Фандъкова заради “неубедителната” кандидатура.

Николай Терзиев е предложение на местната организация на ГЕРБ. Той не е член на партията, но е бил член на гражданското сдружение на ГЕРБ, което прерасна в партия. През 2008 г. е бил зам.-кмет на район “Триадица”, а през следващата година за кратко е работил и в Министерство на икономиката. Терзиев идва от частния бизнес. Има фирма за строителен надзор “Комфорт 99”, която от година обаче е замразила дейността си поради липса на работа в бранша. Заради избора му за районен кмет Терзиев вече е прехвърлил дяловете си на друго лице. Първата ми задача като кмет е да подготвя провеждането на честни избори в района, каза Николай Терзиев пред Mediapool.

Район “Триадица” остана без кмет след като предишният Стоян Начев подаде оставка по настояване на Фандъкова. Той беше хванат да кара автомобила си пил. Предшественикът на Начев - Евтим Евтимов, пък се разследва от прокуратурата заради неизгодни сделки, с които ощетил общината с над 2.2 млн. лв.

Първоначално ГЕРБ предложиха за поста Николай Желев, който беше член на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Той нашумя след като тогавашния председател Тодор Коларов съобщи, че Желев е отказал да си намали заплатата от 5000 лв. месечно, която получавал по времето на управлението на Стоян Кушлев. Така на практика Николай Желев не изпълни заръката на експремиера Бойко Борисов за равнис по неговата заплата. Отделно Желев беше глобен от съда заради не навреме подадена декларация за доходите си.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?