От юли 58 хил. абонати без регулирани цени на тока

Това е първата стъпка на либерализацията, следващите ще се мислят догодина

От юли 58 хил. абонати без регулирани цени на тока

Около 58 хил. стопански и битови потребители от 1 юли 2020 г. ще бъдат принудени да излязат на свободния пазар на електроенергия, без право да се върнат на защитените цени. Това предвиждат законодателни промени, представени във вторник в парламентарната енергийна комисия от председателя ѝ Валентин Николов от ГЕРБ.

Без защитата на определяните от държавата регулирани цени на тока, които са по-ниски от пазарните, остават всички стопански потребители, чиито обекти са присъединени на 30 и повече киловата и битовите абонати с присъединена мощност 50 и повече киловата, предвиждат обявените намерения за корекции в Закона за енергетиката. Това означава, че над 12 процента от регулирания пазар ще отиде на свободния.

Николов обеща промените да бъдат официално внесени в парламента през март, за да може през април да бъдат приети и приложени при предстоящото определяне на цената на тока за оставащия регулиран пазар за период от една година.

Той обясни поредното внасяне на законови поправки директно в парламента от депутати на ГЕРБ, без обществено обсъждане и одобрение от Министерския съвет, с огромното забавяне на текстовете, а страната ни е поела ангажимент да започне освобождаване на цените на тока от 1 юли 2020 г., ако иска Европейската комисия да одобри механизъм за субсидиране на електроцентралите до 2025 г.

Най-щадящ и плавен преход

След като обмисляли различни варианти, накрая се спрели на сега обявения като "най-щадящ" и най-плавен преход. Според Николов, ако през април бъдат приети текстовете, засегнатите от промяната клиенти ще имат достатъчно време да си изберат доставчик на електроенергия по свободни цени.

След продължилата близо два часа дискусия по предложенията и забележките, че трябва да се регламентира ясно какво се случва с клиентите, които не са си избрали такива доставчици, представителят на ГЕРБ призна, че текстовете и въвежданите с тях правила имат необходимост до доизглаждане и изрази надежда, че това ще стане в хода на гласуването им в парламента.

Николов обаче каза, че това е само първата стъпка към пълното освобождаване на цените на електроенергията, което ще продължи до края на 2025 г. Какви са следващите, към момента не се знае. Според него догодина ще се направи анализ на поведението на сега извадените на свободния пазар клиенти и отражението му, за да се реши как да продължи либерализацията и дали да се проведе за пет години, както се смята сега, или да се ускори за три.

Следващите стъпки догодина

Тъй като догодина има парламентарни избори, реално обаче следващите стъпки ще останат за новия парламент.

Шефът на енергийната комисия обясни още, че ще се проведе широка разяснителна кампания. Електроснабдителните дружества на регулирания пазар, чиито потребители ще трябва да си търсят друг търговец, ще бъдат задължени да ги информират за това индивидуално. А Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще трябва да разработи онлайн платформа, на която да може всеки да си въведе профила на потребление и на тази база да получи сравнителни данни за офертите на всички търговци на ток, за да прецени коя му е най-изгодната. Идеята е през тази платформа да могат и директно да се подават необходимите документи и да се сключват договорите с новите доставчици, обясни Николов.

Сравняване на цени било търговска тайна

Присъстващите на представянето в парламента доставчици на ток за свободния пазар обаче коментираха, че цените им са търговска тайна и не може така да ги обявяват публично. Николов им отвърна,че не са длъжни да участват на тази платформа, а и тя щяла да се изработи с тяхна помощ, за да е полезна на потребителите..

От представените разчети стана ясно, че ще бъдат засегнати близо 55 хил. стопански потребители и 3161 битови. По думите на Николов битовите са къщи с басейни и обекти, които нямат нужда от защитата на регулирания пазар. Нямало да пострада нито един фризьорски салон, домовете с трифазен ток също, увери той.

По думите му до следващата година ще трябва да се изработи и механизмът за идентифициране и подпомагане на енергийно уязвимите потребители. Председателят на КЕВР Иван Иванов и министър Теменужка Петкова казаха, че такъв механизъм е отдавна готов, но трябва да се предвиди бюджет за него. Евентуално средствата ще са от 2022 г.. От думите им стана ясно, че този механизъм ще е различен от сега прилагания от социалното министерство за хората с ниски доходи. Ще бъдат включени и болни хора.

Иван Иванов препоръча на депутатите да приемат законовите поправки до края на март, заради законовите изисквания трите електроснабдителни дружества, които работят на регулирания пазар, да внасят предложенията си за цените до края на март.

Ефектът върху цените – уверения без изчисления

Не бяха представени прогнози как тази промяна ще се отрази върху размера на регулираните цени, нито върху тези на свободния пазар, където ще се увеличи търсенето заради новия приток на клиенти.

Представителят на ЕВН Калина Трифонова призова най-сетне на борсата за ток да се предложат стандартизирани продукти, които да отговарят на задаващото се по-гъвкаво търсене на електроенергия.

Директорът на "ЧЕЗ Трейд" Владимир Дичев също коментира, че сега на борсата за ток има глад за базова и гъвкава енергия и сега предлаганите оферти не са достатъчно добри. Според него трябва да се помисли за механизъм, при който да се активират различните видове мощности според пазарното търсене. По думите му, ако се промени начинът на признаване на разходите на въглищните централи в цените за регулирания пазар, те ще могат да продават ефективно и на свободния.

Зорница Генова от "ЧЕЗ Електро" пък повдигна въпроса какво се случва с клиентите, които трябва да си изберат търговец, а не са сторили това в уречения срок. Тя коментира, че ако се подходи както при бизнес клиентите, които отиват при доставчиците от последна инстанции, дружествата ще бъдат засипани от заявления на неразбрали клиенти или такива, които не са си избрали свободен търговец. Същото притеснение изказа и Пламен Стефанов от "Енерго-Про". Според него най-важното е да се приемат ясни правила за снабдяване на клиентите, които не са излезли на свободния пазар въпреки задължението си, но не трябва да остават без електрозахранване.

Ще има ли достатъчно енергия за свободния пазар и на какви цени?

"От къде ще се осигури допълнителната енергия на свободния пазар", попита и депутатът от БСП Таско Ерменков. "Да не стане така, че да се вдигнат цените там", предупреди той и призова освобождаването на цените на тока да се прави "в интерес на потребителите, а не в името на мантрата либерализация".

Валентин Николов обаче смята, че енергията на свободния пазар ще е достатъчно и няма да се получат сътресения при цените. Причината е, че реално изкарваните сега 12 на сто от стопанските потребители са били онези, които вече са купували ток от търговци, но след големия скок на тарифите в края на 2018 г., над 200 лв./МВтч на борсата, се върнаха обратно на регулирания пазар с ниските цени. Това вече няма да е възможно, уточниха и председателят на енергийната парламентарна комисия, и регулаторният шеф.

На НЕК ѝ плащали да взема нощна енергия

Жаклен Коен, шеф на "Българския енергиен холдинг", чиито дъщерни дружества осигуряват 50 процента от тока за борсата, коментира, че се надява да няма сътресения и флуктуации при свободните цени на тока, тъй като предстои тази есен още едно обединение на българския пазар и нарастват възможностите за намиране на енергия на различни цени. Той даде за пример сключвани в последно време сделки на НЕК за купуване на нощна електроенергия от Австрия, за която всъщност продавачите си плащат, за да се пласира на пазара, тъй като по-скъпо би им било да балансират излишъците си на място.

Представителят на БСК Камен Колев смята, че либерализацията на пазара трябва да стане за три вместо за пет години и излезе с прогноза, че тя ще окаже благоприятно влияние върху повишаването на енергийната ефективност в страната.

Бившият омбудсман и сегашен лидер на гражданското движение Изправисе.бг Мая Манолова изрази мнение, че извеждането на свободния пазар за битовите клиенти трябва да е според потреблението им, а не според инсталираната им мощност, защото така по-лесно могат да се ориентират. "Какви договори  ще се сключват, къде ще се подават жалби срещу новите търговци, кой ще ги контролира", попита още тя.

Въпреки някои несъгласия, няма мърдане

Несъгласие с извеждането на пазара на стопанските потребители изрази и Полина Карастоянова, председател на Националния борд по туризъм. Според нея това решение ще се отрази крайно негативно на приходите от туризъм, тъй като пакетите за лятото се подготвяли година по-рано и вече били продадени на цени, които не отразяват предстоящите промени. Тя поиска те да бъдат отложени за 1 януари 2022 г., но Николов каза, че това няма как да стане.

Макар управляващите да отричат да им се оказва натиск от страна на Европейската комисия за освобождаването на цените на тока, факт е, че само в България от целия ЕС има регулирани цени. У нас те по традиция се използват като политически инструмент за влияние и е разбираемо, че ГЕРБ подхожда повече от "внимателно" по темата, след като веднъж вече тяхно правителство подаде оставка заради протести срещу цената на тока, парното и газа през февруари 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес