От юли БЕХ ще рекламира по чуждите борси облигационната си емисия

Изплатен е ядреният заем към БНП-Париба, дълговете на НЕК са над 2.3 млрд. лв.

От юли БЕХ ще рекламира по чуждите борси облигационната си емисия

На 21 май, деня на падежа, успешно е погасен заемът от 195 млн. евро, който “Националната електрическа компания“ (НЕК) имаше да връща на банков консорциум, воден от френската БНП-Париба, отпуснал парите през 2007 г. за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“. Плащането е направено с мостово финансиране, осигурено от американската “СитиГруп“, която бе избрана от собственика на НЕК - “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), да структурира и пласира облигационна емисия за 250 млн. евро.

 

Самата емисия на холдинга ще започне да се рекламира пред потенциални инвеститори и борсови играчи през юли-август на роуд шоу във Виена, Лондон, Люксембург и Берлин. Това съобщи в сряда пред народните представители изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.

 

На заседанието на парламента, посветено на проблемите в българската енергетика, стана ясно още, че дълговете на НЕК надхвърлят 2.3 млрд. лв., дружеството не може да изплаща диведента на собственика си. От своя страна БЕХ също не може да се разплати със своя собственик – държавата.

 

По този повод министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев коментира пред НС, че не е държавна политика да се взема 80 процента от печалбата на държавните дружества и те да не могат да покриват инвестиционните си планове за развитие.

 

На въпроса на депутата от БСП Жельо Бойчев дали за отпускането на мостовото финансиране за плащане на ядрения заем е учредяван особен залог в полза на “СитиГруп“ с водните централи на НЕК, Василев заяви, че не е правен такъв за американската банка. В момента обаче БЕХ урежда прехвърлянето на ядрения заем от НЕК и е възможно компанията майка да поиска обезпечения от дъщерното си дружество за предоставените 195 млн. евро за ядрения заем. Целта е БЕХ да е първи кредитор на НЕК в случай, че вземанията ѝ трябва да се търсят по съдебен път, обясни министърът.

 

Въпреки че бяха попитани при какви условия и лихви е подписан договорът със “СитиГруп“ за мостовото финансиране и подготовката на облигационната емисия и въпреки че Василев прехвърли отговора на Андонов и на присъстващия също директор на НЕК Иво Лефтеров, тези данни не бяха дадени. По-късно обаче пред БНР бившият енергиен министър и ексдепутат от БСП Румен Овчаров каза, че лихвата за мостовото финансиране е 12 процента, а преди това от ГЕРБ са “оревали орталъка“, че договорената по времето на тройната коалиция 4-процентна лихва по заема от БНП-Париба била неизгодна.

 

БЕХ обаче смята да върне мостовото финансиране за плащане на ядрения заем веднага след като пласира облигационния си заем. С останалите 65 млн. евро холдингът планира да подсигури финансовото си участие в проекта за строежа на газопровода “Набуко“ и междусистемната газова връзка с Гърция.

 

Василев обяви, че БЕХ може да си обслужва предоставените финансиране, иначе то нямало да бъде отпуснато.

 

Освен това стана ясно, че държавните енергийни дружества бавят плащането на дивидента си към хазната, но така и не се разбра точно колко имат да внасят. Василев обясни, че разплащането ще се прави разсрочено. "Не е държавническа политиката да се вземат 80% от печалбите на държавните дружества като дивидент към държавата, защото така се ограничават възможностите им за реинвестиране на печалбата в развитие на плановете им“, заяви министър Асен Василев. “Това е висока и неразумна цифра, която не трябва да е една и съща за всички държавни дружества, а да е според дейността им и нуждите от инвестиции“, допълни той.

 

На упреците на БСП, че държавните енергийни дружества са доведени до фалит, Андонов изнесе статистика от финансовите им отчети, според която АЕЦ “Козлодуй“ през 2012 г. е на печалба със 156 млн. лв., ТЕЦ “Марица Изток 2“ е на плюс с 46 млн. лв., Мини “Марица Изток“ - с 16 млн. лв., но НЕК и дъщерното му дружество “Електроенергиен системен оператор“ са на загуба съответно с 96 млн. и 39 млн. лв.

 

Данни за другите дружества от системата на холдинга като “Булгаргаз“ и “Булгартрансгаз“ не бяха коментирани, по според обявени по-рано предварителни данни за 2012 г. първото приключва на загуба от 100 млн. лв., а второто – с печалба от 115 млн. лв.

 

От справката на шефа на НЕК Иво Лефтеров, дадена на депутатите в сряда, стана ясно още, че електрическата компания има дългосрочни дългове за 617 млн. лв. и краткосрочни за 1.7 млрд. лв.

 

Служебният премиер Марин Райков, който също отговаряше на депутатски въпроси в областта на енергетиката, определи финансовото състояние на АЕЦ “Козлодуй“ като “подчертано задоволително“ и посочи, че положителната тенденция за ръст на печалбата от последните три години продължава и през първото тримесечие на 2013 г. с отчетен положителен финансов резултат от 66 млн. лв.

 

Запитан от депутатите защо не е бил отстранен шефът на БЕХ, който е назначение на ГЕРБ и който се разследва от прокуратурата за злоупотреби в холдинга, Райков каза, че “Андонов не може да бъде отстранен само на базата на подозрения за нарушения “. “Засега нямаме достатъчно основания и данни, за да бъде отстранен, няма основание и за отнемането на достъпа му до класифицирана информация“, каза служебният премиер. Той обясни още, че Андонов е важен свидетел по водените между НЕК и руската компанията “Атомстройекспорт“ арбитражни дела заради спряната АЕЦ “Белене“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?