От юли газът и топлоенергията поевтиняват

От 1 юли природният газ и топлоенергията съответно ще поевтинеят заради договореното намаление на цената на руската суровина с 11 на сто от 1 април. Електроенергията обаче ще поскъпне с около 10 процента, сочат прогнозите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Председателят ѝ Ангел Семерджиев обаче не се ангажира с разчети с колко ще намалее цената на синьото гориво, което формира тарифите за топлофикациите.

По думите му държавната газова компания "Булгаргаз" още прави разчетите си за цените през третото тримесечие на 2012 г..

Природният газ поскъпна с близо 13 на сто от 1 април, а топлоенергията – между 4 и 12 процента за различните градове. Още тогава шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов предупреди, че дори и "Газпром" да направи отстъпка в цените си за България, това ще се усети най-рано от юли, тъй като сега ДКЕВР одобри двойно по-малко от исканото от обществения снабдител повишение на тарифата с 26 процента.

Семерджиев отново потвърди предишни свои прогнози, че електроенергията ще поскъпне с около 10 на сто от 1 юли. Внесените от електроразпределителните дружества искания за повишение на цените са за 3.6 на сто (ЕВН), 6.44 процента (ЧЕЗ) и 9.1% (Е.ОН). НЕК обаче поиска ръст от 15 процента на своите тарифи, а присъединяването на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници също казва своята дума за повишаването на цената на тока.

Предстои включване към електроенергийната система на един от най-големите за момента фотоволтаични паркове с мощност 50 мегавата, който се намира край град Първомай, разположен на около 1000 декара, обясни във вторник пред журналисти Семерджиев. Събират се данни и за други проекти за производство на зелена енергия, които трябва да влязат в експлоатация до 1 юли тази година и те ще повлияят върху крайната цена на тока, каза регулаторният шеф.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?