От юли токът поскъпва

От юли ще има повишение на цените на електроенергията, но то няма да е шоково, каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след подписването на приватизационния договор за ТЕЦ Варна с чешката компания CEZ в четвъртък. Според Овчаров все още не е направен пълен анализ на електроенергийната система и е рано да се каже с колко ще поскъпне токът. Освен това решенията за цените на тока се вземат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, припомни той.

Всички компании от отрасъла – електроцентралите, НЕК и електроразпределителните дружества, вече поискаха поскъпване на тока, но Държавната комисия за енергийно и водно регулиране още не е започнала да разглежда заявленията.

По думите на министър Овчаров, ако са достатъчно обосновани, предложенията за по-високи цени ще бъдат приети. Той отново припомни, че страната ни има най-ниските тарифи на тока, природния газ и парното в Европа. В същото време обаче заяви, че не е редно българските производители да работят с норма на възвръщаемост от 1-2 процента, а на чуждите инвеститори да се гарантира възвръщаемост 15-16 на сто.

Такава е заложена в договорите за продажбата на седемте електроразпределителни дружества, продадени в края на 2004 г. на чешката CEZ, немската E.ON и австрийската EVN. В договора за продажбата на ТЕЦ “Варна” на CEZ, който бе подписан в четвъртък също е регламентирана възвръщаемост от 12 на сто. Това обаче е предмет на регулаторната рамка, приемана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Според Овчаров трябва да се намери комплексно разрешение на проблема с нормата за възвръщаемост, която в момента поставя в неравно положение български е и чуждите инвеститори. В отговор на въпрос дали това ще стане чрез повишаване на нормата за родните и фирми и намаляването ѝ за чуждите, министърът на икономиката и енергетиката каза, че такъв вариант може да се обмисли.

Споделяне

Още от Бизнес