От юли в Швеция за секс ще се иска изрично съгласие

От юли в Швеция за секс ще се иска изрично съгласие

От 1 юли догодина в Швеция се въвежда процедура за искане на изрично съгласие за "доброволен секс". То ще е необходимо, ако се стигне до съд по обвинения в изнасилване, обяви премиерът на Швеция Стефан Льовен в предколедното си радиообръщение към нацията. Така той представи новия Закон за съгласието:

"Без изрично съгласие сексът не може да се смята за доброволен", допълни той. Новият закон въвежда две нови правни фигури "изнасилване по невнимание" или "изнасилване поради небрежност". Правилата важат за сексуални отношения между съпрузи, несемейни, гей двойки, групов секс.

Едновременно с това Швеция ще увеличи наказанията и се разширяват хипотезите за сексуалното насилие.

"Швеция вече е най-малко романтичната страна в света след Саудитска Арабия и Иран", коментира Ди Велт, цитиран от вестник "Сега". В Швеция не се предвижда да се иска съгласието на родителите, за да се сключи брак, както е при Шериата, но червено-зеленото правителство поиска радикално затягане на закона за сексуални престъпления.

Причината за новия закон е кампанията #Metoo, в която стотици жени се оплакаха от сексуално насилие. В Швеция също имаше вълна от недоволство, в което жени се оплакваха, че са били насилени в пияно състояние, докато се спели, под психологически натиск и не са били в състояние да откажат.

Има и случай на политик от женски пол от "Зелените", която разказа, че седмици след сексуален акт е осъзнала, че е изнасилена. Управляващото правителство в скандинавската държава се смята за профеминистко насоченост, а следващите избори в страната ще са през следващата година.

Споделяне

Още от Свят