От "Южен поток" обещават тръбата през плажа Паша дере да е закопана дълбоко

Две алтернативи за преминаване на газопровода "Южен поток" през варненския плаж Паша дере обмисля компанията “Южен поток Транспорт”, която е ангажирана с изграждането на морския участък от трасето на тръбата за доставки на руски газ по дъното на Черно море през България, Сърбия, Хърватия и Словения до Италия. В компанията, която ще построи и оперирира морския участък, руската "Газпром" дърхи 50 процента, италианската ЕНИ има 20 на сто, а по 15% си делят френската "Е Де Еф" и немската "Винтерсхал".

 

Единият метод предвижда полагане на тръбите в изкопи. Това предполага прокопаване на траншея през плажа, която след това ще бъде засипана обратно, а плажната ивица ще бъде максимално възстановена в първоначалния ѝ вид.

 

Обсъжданият втори вариант предвижда тръбите да са в тунели с неголям диаметър, прокопани в земята под плажа. Методът е по-сложен и по-скъп, но в този случай тръбите ще се положат на по-голяма дълбочина и в същото време ще се избегнат строителните работи непосредствено върху плажната ивица, посочват от компанията.

 

Тя уверява, че и двата варианта, които се обсъждат заради загрижеността на местната общественост за въздействието на проекта върху околната среда, предвиждат полагане на тръбите под плажа на достатъчна дълбочина. След това на плажа по нищо нямало да личи, че отдолу има тръби за пренос на газ, посочват от "Южен поток Транспорт".

 

Резултатите от оценяването и на двата варианта ще бъдат включени в доклада за оценка за въздействието върху околната среда, който ще бъде публикуван тази година.

 

“Отнасяме се изключително сериозно към нашите задължения, свързани с опазването на околната среда и отговорностите ни в социалната сфера и привлякохме специалисти от цял свят, за да построим газопровод с възможно най-минимално въздействие върху околната среда”, заяви доктор Олег Аксютин, главен изпълнителен директор на компанията, цитиран в съобщението.

 

“Осъзнаваме значението на плажа Паша дере и затова обръщаме повишено внимание към този район при работата ни по оценката на въздействие върху околната среда”, добавя той.

Споделяне

Още по темата

Още от България