От Южна Корея до Испания - кандидатите за тикет системата на София

От Южна Корея до Испания - кандидатите за тикет системата на София

Десет оферти събра обществената поръчка за изграждане на електронна система за таксуване в градския транспорт на София. Кандидатите са основно обединения от по няколко компании. В тях влизат някои от най-големите български ИТ фирми като "Телелинк" , "Сиела", "Стемо" и "Майкрософт България", както и компании от Турция, Южна Корея, Унгария, Полша, Испания.

Офертите на кандидатите бяха отворени във вторник - близо седем месеца, след като общинското дружество "Център за градска мобилност" обяви поръчката. Събирането на предложения се проточи, тъй като процедурата беше обжалвана три пъти и се наложи да седи "на трупчета" до крайното произнасяне на съда по жалбите.

Атакуването на процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията се очакваше от самото начало заради големия бюджет от 88 млн. лева без ДДС. Не е изключено жалби да се подават и на следващите етапи, включително и срещу избора на евентуален изпълнител. Това пък ще забави подписването на договора и разработването на системата.

Конкуренция

Поръчката за изработване на тикет системата, за която се говори от години, събра доста шарени от географска гледна точка компании. Сред участниците е фирмата, която е разработила електронните карти за пътуване в обществения транспорт на столицата на Южна Корея Сеул - "Корея смарт кард" (Korea Smart Card). Компанията участва в сдружение с "Майкрософт България" и българския системен интегратор "Телелинк", който е сред водещите в Централна и Източна Европа.

Сред по-големите компании, участващи в търга, е и "Сиела норма" на Веселин Тодоров. Фирмата е печелила търгове на правителството, свързани с електронното управление. Тя участва в обединение с унгарското подразделение на компанията T-Systems, която е част от групата на "Дойче телеком". Чуждестранното дружество се занимава с разработването на решения за умни градове, на софтуер и информационни системи.

Друга голяма българска ИТ компания - "Стемо" - е подала оферта в консорциум с турското дружество "Кент кард електроник". Според сайта на турската фирма тя предлага електронни карти и билети за таксуване, системи за отчитането и продажбата им, както и системи за сигурност и видеонаблюдение. Услугите ѝ се ползват в няколко турски града, а според информацията на самата компания тя обслужва 3 млн. жители на ден.

Документи за търга е подала и испанската компания "Етра", която е разработвала проекти за контрол на трафика в Барселона и Мадрид, за електронно таксуване в испанската столица, както и за управление на градския транспорт в Богота.

Румънската компания UTi Group, която е разработвала системи за контрол на трафика за румънски общини, също е сред участниците. Тя е подала документи в консорциум с три български дружества.

Сбогом на перфораторите

Евентуалният победител в търга ще трябва да разработи и внедри система, която позволява и електронно таксуване включително през мобилен телефон и банкова карта. Общинският съвет трябва да реши дали да се плаща за времето на пътуване или за разстояние. Идеята е обаче в рамките на дадено време или разстояние да се ползва един превозен документ.

Хартиените билети ще продължат да съществуват, но вероятно не в сегашната форма, която изисква да бъдат перфорирани. Идеята е те да се чекират в превозните средства по подобие на билетите за метрото.

Самите перфоратори трябва да отидат в историята. Същото може да се случи и с т. нар. валидатори, които преди десетина години бяха монтирани в трамваите и тролеите и на които трябва да се чекират електронните карти за пътуване. Машините обаче на практика почти не се ползват и служат основно за статистика за пътуващите, а не за реално отчитане на билети и карти.

Списък на участниците

1. "Интелигентен градски транспорт София" ДЗЗД

- "Балистик сел" ЕООД - софтуерна компания, фокусирана върху разработване, доставка, инсталация и интеграция на съвременни информационни системи. Представител на Oracle.

- "Банк Тех Сис" ООД- Доставчик на технологии за обработка на пари в брой, както и на терминали за продажба на билети и карти, валидатори, електронни табла за спирки и автобуси. Участвали са в разработването на системите за таксуване във Варна и Бургас.

- "Би смарт финанс" ООД

- "Юръп лейбър" ЕООД

Подизпълнител - Капш кериър ком, Белгия

2. Обединение "С&Т - Контрон юръп" ДЗЗД

- С&T България ЕООД - ИТ компания, която се занимава със съхранение и обработка на данни, създаване и управление на мрежи, ERP системи

- "Контрон Юръп" ГМБХ

- "Лот" ООД - предлага системи за транспорта - турникетни, четци, както и софтуер.

3. "Е-тикет систем 2018" ДЗЗД

- "Инфосистем интернешънъл" ЕАД - специализирана в проектиране, бизнес анализ, разработка, внедряване, поддръжка и развитие на информационни системи.

- "Микроелектроника" ЕООД

4. Консорциум "Си Ен Си София тикетинг систем"

- "Компютърнет сървисиз" ООД - изграждане и поддръжка на офис мрежи и системи за видеонаблюдение, разработване на софтуер.

- "Асис Електроникс", Истанбул, Турция

- "Макстел" ООД - проектиране, изграждане, пуск и подръжка на системи за сигурност и видеонаблюдение.

5. "Менница" АД, Полша

Подизпълнител

"Мтест", Словакия

6. "Консорциум Софер"

- "Димирома" ЕООД - обработка и управление на документи

- "Декарт" ООД - софтуер и системи за залагания, за SMS и тв игри, платформи за онлайн казина, системи за управление на казина.

- "Ути груп", Румъния

- "Електропроектиране" ООД

7. "Консорциум Конс Кортел"

- "Телелинк Бизнес Сървисиз"

- "Телелинк Инфра сървисиз"

- "Кореа Смарт кард", Южна Корея

- "Атек и Ко", Южна Корея

- "Майкрософт България"

8. "Консорциум София Ей Еф Си 2018"

- "Сиела норма" АД

- "Т-системс", Унгария АД

9. "Етра" АД, Испания

10. "Консорциум Сте кард" ДЗЗД

- "Стемо" ООД

- "Кент кард електроник", Турция

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?