Руският паспорт на Депардийо посрещнат "подобаващо" в медиите:

От "Здравствуй, товарищ Депардийо!", до "Жерар Депардийович" и "Путин-Разпутин"

Жерар Депардийо в "Астерикс и Обеликс срещу Цезар"

Руското гражданство на френския актьор Жерар Депардийо, което му бе дадено с указ на президента Владимир Путин, бе посрещнато с нескрита ирония в западните медии, а в руското интернет-пространство бе обсипано с подигравки.

Критиките към актьора, който представи бягството си от Франция не като бунт срещу високия данък, който го заплашваше, а като порив към свобода, се засилиха особено след благодарственото му писмо към руската държава, която давала така желаното убежище на свободния му творчески дух.

"Обожавам вашата страна, Русия, вашите хора, вашата история, вашите писатели. Харесва ми да правя тук филми, в които да работя с такива актьори като Владимир Машков", написа Депардийо в откритото си писмо, прочетено по руската държавна телевизия Първи канал на два езика - френски и руски, в четвъртък вечерта, в деня, когато излезе указът на Путин за гражданството.

"Обожавам вашата култура и вашия начин на мислене. На времето моят баща беше комунист и слушаше Радио Москва! Това също е част то моята култура.... Много обичам вашия президент Владимир Путин и това е взаимно... Русия е страна на великата демокрация, това не е страна, където министър-председателят може да нарече гражданина ѝ жалък човек", се казва още в писмото на Депардийо, като се намеква за разменените остри реплики между актьора и членове на френското правителство.

Това писмо стана причина в руските социални мрежи и в блоговете да се излеят потоци от сарказъм и жлъч.

"Жерар, ела на 31 януари на Триумфалния площад в Москва с новия си руски паспорт в джоба. На всяко 31-во число от месеците с толкова дни, в 18 часа на този площад руските граждани настояват за правото на мирни събрания, както предвижда чл. 31 от конституцията. Очакваме те, Жерар!", призовава писателят дисидент Едуард Лимонов, активен опонент на руския президент.

"Предлагаме ти покана да играеш реална историческа роля на защитник на свободите в Русия", пише още в социалната мрежа LiveJournal Лимонов, който редовно бива арестуван от полицията по време на споменатите прояви.

И Бриджит Бардо се закани да емигрира в Русия, ако не бъдат спасени два слона

Бившата актриса и отявлена природозащитничка Бриджит Бардо заплаши, че ще се пресели в Русия, ако френските власти не спасят от смърт два слона от лионския зоопарк. Актрисата написа това в открито писмо в петък, ден след като колегата ѝ Жерар Депардийо получи руско гражданство с указ на президента Владимир Путин.

По думите на Бардо тя е готова да поиска руско гражданство и да избяга "от страната, която се превръща в гробище на животни".

Още


"Никога няма да забравим и да му простим изречението: "Това е една велика демокрация", заяви журналистът Матвей Ганаполски по опозиционното радио "Ехото на Москва".

"Той се диви на нашата демокрация, значи е изпаднал в детинска наивност", коментира Владимир Соколов във Фейсбук.

"Щом напуска родината си заради пари (. . .), нещо толкова руско, то той е от нашите!," пише потребител в LiveJournal.

Френският и европейският печат реагира също с подигравки, но и с нотка на тъга на съобщението за предоставеното руско гражданство на Депардийо и неговата подкрепа за "голямата демокрация" в Русия на Владимир Путин.

Вестник "Фигаро": "Какъв филм! Без съмнение Франсоа Оланд не е предвидил, че неговата идея за данък от 75% за най-високите доходи ще легне в основата на сценарий с планетарен отклик. Тъжно е да видим Сирано и граф Монте Кристо да затъне в такава долнопробна белгийска история и след това да стане длъжник на един самодържец."

Вестник "Ла прес дьо Манш" помества подигравателния поздрав: "Здрвствуй, товарищ!" и припомня на актьора, който хвали свободите в Русия, за Гулаг и миналото на Путин в КГБ.

Испанският "Ел Мундо" пише в заглавие "Приятелят на диктатори" и помества снимка на актьора с Фидел Кастро.

Подигравателният коментар на белгийския вестник "Либр Белжик" е "Жерар Депардийович". "Един руснак в Нешен", добавя "Льо Соар". "Таймс" предлага ново име на актьора с оглед на новата му националност - "Депардиевски" - и предсказва, че не е далеч времето, когато той ще бъде обявен за най-великия руски киноартист на нашето време.

В Германия "Тагесшпигел" помества карикатура на Депардийо като Астерикс и Путин като Обеликс. "Другарю Депардийо" пък е заглавието на "Ди Велт", а "Алгемайне цайтунг" изобразява актьора като Распутин, намек за снимането му във финансирания с руски държавни средства филм по негова идея "Распутин".

Британският "Гардиън" се забавлява с мащабите на международния отзвук от предоставянето на руско гражданство на французина, а "Дейли Телеграф" е убеден, че Депардийо няма да отиде да живее в Русия, и също припомня неговата подкрепа към много диктатори.

"Гардиън" обяснява и защо Депардийо е бързал да се сдобие с чужд паспорт. Според вестника досега актьорът не можеше да се откаже от ненавистното му френско гражданство, докато не придобие друго.

Британската преса не скрива иронията, като обяснява, че освен руснак, той може да стане и гражданин на Узбекистан. Напомня се, че в близко бъдеще Депардийо смята да се снима във филм по сценарий на дъщерята на узбекския тоталитарен лидер Ислам Каримов Гулнара.

Изданията подозират, че Путин не е единственият високопоставен покровител на Депардийо. Журналистите напомнят топлите отношения на новоизпечения руснак с ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?