Отборът на СУ е сред 16-те най-добри в най-старото състезание по право на ЕС

Отборът на СУ е сред 16-те най-добри в най-старото състезание по право на ЕС

Отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се класира сред 16-те най-добри университети в света в най-старото състезание по право на Европейския съюз, съобщи пресцентърът на висшето училище във вторник.

За първи път от 12 години Юридическият факултет на Софийския университет участва със свой отбор в най-старото и престижно състезание по право на ЕС - European Law Moot Court. Състезанието се организира под патронажа и със съдействието на Съда на Европейския съюз, който е бил и домакин на финала.

В състезанието всяка година участват над 130 отбора от цял свят, сред които от Харвард, Оксфорд, Кеймбридж, Маастрихт, Хага, от Колумбийския университет и от Университета Париж 2. До устната фаза на състезанието се допускат най-добрите 48 отбора, определени въз основа на оценките на техните писмени защити. Устната фаза на състезанието е в два кръга - регионални финали и голям финал.

Тазгодишният регионален финал, в който е участвал отборът на Софийския университет, се е състоял в шведския град Гьотеборг. Отборът на Софийския университет, в състав Анна-Мария Атанасова, Емануил Колев, Иван Петров и Симеон Вачев, успешно е разрешил зададения казус в областта на икономическата и парична политика на ЕС. След пледиране на английски и френски език представителите на СУ са успели да се класират за полуфинала на състезанието в позиция на генерален адвокат, където са били срещу отборите на Колумбийския университет /Ню Йорк/, на Университетите на Маастрихт и на Хага. За подготовката на отбора на СУ е отговарял гл. ас. д-р Иван Стойнев.

Силното представяне на нашия отбор е било допълнено и от факта, че една от най-високите индивидуални оценки на състезателите е била на Анна-Мария Атанасова, която впечатли съда с правни и езикови познания.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?