Отбраната призна, че чака хората на Арсенова за унищожаването на "Фрог"

Предварително насроченото за днес пробно унищожаване на двигател на "Фрог" на полигона край с. Беляковец бе отложено, обявиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Те признаха, че отлагането се дължало не само на метеорологичните условия, а и на факта, че все още не е изготвено становището на екоминистерството.

Вчера, от МО съощиха, че около 14 часа днес край Беляковец ще бъде експериментално изгорен първият двигател на "Фрог". Хората на Свинаров твърдяха, че за целта великотърновският клон на "Терем", заводът "Ивайло", имал разрешение от районната инспекция по околната среда и водите. думите им бяха опровергани само няколко часа по-късно от шеф на дирекция в МОСВ, който обяви, че подобно разрешение не е давано и опитно унищожаване днес няма да има. Тогава от МО обявиха, че опитът може и да се отложи, но обясниха това с неблагоприятни метеорологични условия. Междувременно, новината, че край с. Беляковец ще се инущожават двигателите, вдигна на крак местните жители и те преградиха с жива верига пътя към полигона, който отстои на само 1 км. от селото. Протестите продължиха и днес, а местните не допуснаха на полигона и екоекспертите от София и Велико Търново.

Проблема с унищожаването на горивото за двигателите на ракетните комплекси "Фрог" на военния полигон край с. Беляковец ще обсъдят на извънредно заседание утре общинските съветници във Велико Търново, предаде БТА. Решението за насрочването на сесията бе прието на председателски съвет в късния следобед днес, съобщи шефът на Общинския съвет в града Тодор Тодоров. За утрешното заседание са изпратени уведомителни писма до министерствата на отбраната и на околната среда и водите, областната администрация, военно-ремонтния завод "Ивайло", идро-метеорологичната обсерватория в града и военната база "Васил Левски", която стопанисва полигона край с. Беляковец.

Междувременно група преподаватели от Великотърновския университет учредиха граждански комитет за защита на населението и околната среда в община Велико Търново. В разпространената от комитета декларация се настоява унищожаването на взривните вещества да стане не само на достатъчно безопасно до селото и Велико Търново азстояние, но и далеч от всяко друго населено място в страната. Имало достатъчно изоставени военни и други обекти и ненаселени райони.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?