Отчаян от корупцията, Саакашвили подаде оставка като губернатор на Одеска област

Губернаторът на украинската Одеска област Михаил Саакашвили подаде оставка, съобщи самият той, цитиран от ТАСС.

"Реших да подам оставка и да започна нов етап на борба, каза той на пресконференция. Уморих се, никой още не ме е лъгал толкова много и така цинично", отбеляза той, давайки да се разбере, че не се кани да напуска политическия живот на страната.

Саакашвили, който е бивш президент на Грузия, обясни оставката си най-вече с невъзможността да постигне целите си на своя пост заради тоталната корупция както в региона, така и в централната украинска власт, която според него е заинтересувана от запазване на статуквото и затова е спъвала усилията му за реформи.

"Одеса ще може да се развива само след като се избавим от корумпираните", подчерта той. За главни "стълбове на корупцията" той смята украинския вътрешен министър Арсен Аваков и шефа на държавната данъчна служба Роман Насиров.

По-рано в понеделник оставка обяви и членът на екипа на Саакашвили - шефът на полицията на Одеска област Георгий Лорткипанидзе.

Саакашвили, който беше назначен за губернатор на Одеска област лично от президента Петро Порошенко през май м.г., заяви, че президентът е един от хората, които подкрепят корупцията в Одеса чрез личните си връзки с два местни престъпни клана, предадоха АП и Ройтерс.

Под "кланове" Саакашвили има предвид кмета на Одеса Генадий Трухинов (с когото са в тежък конфликт), който по думите му е член на престъпна клика убийци, действали през 90-те години, както и близките до председателя на областния съвет Анатолий Урбански, уточнява ТАСС.

След като прие да работи в Украйна, Саакашвили, който е обвинаем за злоупотореба с власт в родината си, бе лишен от грузинско гражданство.

Още по темата
Още от Свят