Отчетени са топломерите само на 18% от абонатите в София

Само 18 процента от абонатите на „Топлофикация-София” са си били вкъщи и са им отчетени топломерите към 22 май, съобщиха от Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство в сряда. От началото на кампанията за засичане на уредите са посетени на първа и втора дата 61 процента от всички сгради, ползващи топлинно счетоводство. От този процент сгради изцяло са отчетени едва 31%, което означава, че само на 18 на сто от абонатите в столицата може да им се изготвят изравнителни сметки. В 69% от посетените сгради на първа и втора дата има неотчетени апартаменти и предстои допълнителен отчет.

От асоциацията припомниха, че съгласно новата Наредба за топлоснабдяването, потребителите неосигурили достъп в имотите си и на двете определени дати, могат да поискат допълнителен отчет в 3-месечен срок. След това заявки не могат да се приемат и фирмите са длъжни да предадат окончателните изравнителни сметки, като ще се начисли служебно максимално потребление за неотчетените отоплителни тела. Това обаче силно изкривява сметките

Към момента потребителите, заявили индивидуална дата за отчет, са изключително малък процент спрямо броя  на неотчетените абонати.

Окончателното изготвяне на изравнителните сметки е обвързано с отчета на всички апартаменти в съответната сграда, уточниха топлинните счетоводители. 

Споделяне

Още от Бизнес