Отчуждения бавят инфраструктурата в софийския кв. "Манастирски ливади"

Отчуждения бавят инфраструктурата в софийския кв. "Манастирски ливади"

Инфраструктурата в един от новите квартали на София - "Манастирски ливади - изток", няма как да бъде направена изцяло преди общината да отчужди частните терени, през които минава. Това стана ясно по време на обсъждане на проблемите на квартала в сградата на Столичната община в четвъртък вечерта.

Този квартал на София реално беше изграден през последните 16 години върху основно частни имоти - възстановени земеделски земи. Районът е гъсто населен, а реално почти няма нормални улици, тротоари, осветление. В квартала няма общинска детска градина или училище, както и публични зелени площи. Жителите на "Манастирски ливади - изток" протестираха преди около месец срещу липсата на инфраструктура. Тогава те се събраха пред дома на кмета на София Йорданка Фандъкова, която живее в квартала. Всъщност подобно е положението в почти всички новопостроени квартали на София като "Кръстова вада" и "Малинова долина", например.

От презентацията на главния архитект на София Здравко Здравков по време на обсъждането с жителите на "Манастирски ливади - изток" стана ясно, че по план улиците в квартала трябва да заемат 300 000 кв. метра. Досега обаче общината е успяла да отчужди едва 170 000 кв. метра. "За да се реализират публични мероприятия, каквито очакват всички хора в квартала, да видят крайния вид на улицата – обзавеждане, лампи, ние трябва да сме собственици на земята", коментира Здравков пред БНР. Плановете на общината предвиждат да се улесни влизането с коли в квартала като се направят още няколко връзки с бул. "Тодор Каблешков" и бул. "България".

"Проблемите са изключително тежки и сложни, защото парченцата от имотите, които са попадали в улиците, просто не са били отчуждавани. За да инвестираме публични средства, ние трябва да ги инвестираме там, където Столичната община е собственик. Не можем да сложим тротоар в имота на леля Пенка", обясни арх. Здравков. Той добави, че в квартала няма да се одобряват нови строежи без преди това улиците да бъдат отчуждени.

През следващата година ще започнат процедурите по изграждане на малък парк в квартала. Главният архитект обяви още, че вече е издадено разрешение за строеж на детска градина, за която са отделени 5 млн. лева. Предвидено е и построяване на училище.

"Очаквахме ударна работа по пешеходната инфраструктура, относно осветлението на квартала, тези съвсем елементарни неща, които искаме от близо две години вече. Не мисля, че тези неща ще се случат наистина скоростно, защото са свързани с много тежки отчуждителни процедури", коментира Евгения Димова - представител на инициативния комитет на квартала.

Споделяне

Още по темата

Още от България