Отчуждителни процедури бавят обхода на Поморие

Плановете са първа копка да има през май 2019 г.

Премиерът Бойко Борисов на откриването на пътя Поморие Ахелой миналото лято

Държавата се е забавила с провеждането на отчуждителните процедури за изграждането на обходния път на Поморие с дължина около 5 км за близо 21 млн. лв.

Това е причината две години след избора на изпълнител строителството му да не може да започне, стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова по време на парламентарния контрол в петък.

Поръчката за избор на изпълнител на обекта е от 2015 г., а договорът с избрания строител – ДЗЗД "Поморие 2015", в което влизат "ПСТ Груп" и "Понсстройинженеринг", е подписан през лятото на 2017 г.

Правителството облаче е взело решение за отчуждаване на имоти чак на 19 януари 2018 г., каза Аврамова. През миналата година са започнали процедурите с тази цел. 153 са засегнатите частни имоти, които подлежат на обезщетение.

Част от собствениците обаче не са доволни от направените оценки и ги обжалват. Три възражения срещу размера на постановеното обезщетение има в пътната агенция, а във Върховния административен съд има над десет жалби, каза Аврамова.


След като приключат делата ще може да се издаде разрешение за строеж, уточни регионалният министър. Тя се надява началото на строителните дейности на обхода на Поморие да започне през май тази година. Срокът за изпълнението на обекта е една година от издаването на протокола за откриване на строителната площадка т.нар. "Образец 2А".

С изпълнението на проекта ще се облекчи трафикът, особено в активния летен туристически сезон, и ще се повиши и пътната безопасност, каза Аврамова.

Обходният път ще минава западно от град Поморие в периферната му част.

Споделяне

Още от Бизнес