Отдаването на услуги на концесия ще намали чиновниците с 5000

Отдаването на административни услуги на концесии ще намали броя на чиновниците с около 5 хиляди, прогнозира в петък във Варна министърът на държавната администрация Димитър Калчев.

По думите му, 25 вида услуги вече са одобрени за концесиониране. Реално процесът щял да стартира вероятно след изборите.

Областните и общинските администрации изпълняват повече от половината видове услуги в страната, посочи министър Калчев. Над 180 общини вече обслужват на едно гише. Според министъра, най-зле е ситуацията в София, където има райони, които все още не са се модернизирали.

Министърът бе гост на представянето на проект на областната управа - Варна за административни услуги, отворени за наблюдение от гражданите. В системата са включени 6 от 46-те вида услуги, които предлага областната управа. Чрез нея гражданите имат възможност да контролират докъде са стигнали преписките им, като получават цялата налична информация. Системата осигурява достъп в реално време, без пароли.

Аналогични на варненския проекти ще се реализират в Русе и Враца, посочи Димитър Калчев. Такава система вече работи в Стара Загора.

По думите му, по последни проучвания интернет ползват вече 22.8 % от българите, като 52.6 процента от тях са младежи до 29 години.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?