Отделни евросубсидии за малките стопанства от 2014 г.

Отделни евросубсидии за малките стопанства от 2014 г.

Малките стопанства в България ще имат отделен достъп до европейските средства на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в следващия седемгодишен програмен период, започващ от 2014 г. Планира се намаляването на прага за подпомагане на животновъдите и вече ще е достатъчно да отглеждат например пет крави вместо исканите сега десет животни, за да получат субсидия. Това заяви зам.-министърът на земеделието и харните Явор Гечев във вторник. по думите му ще има интегрирана цялостна подпрограма за малките стопанства в рамките на ПРСР.

По думите му така ще се осигури достъп на малките селскостопански производители до европейските средства и те ще станат приоритетни за подпомагане от страна на държавата.

В полза на дребните фермери ще е разширяване на възможностите да извършват директни продажби на своята продукция. Предвижда се големите стокови борси и централни пазари в десет големи градове да се преструктурират и да осигурят на производителите възможност да продават без прекупвачи стоката си.

Увеличават се и над 4 пъти квотите за директна продажба, така че до 80 процента от млякото, произвеждано в малките ферми да може да се реализира като директни продажби, стана ясно още по време на провел се в Пампорово национален форум на планинските общини.

Гечев обясни още, че се въвежда нов режим на малки преработвателни предприятия и се дава възможност до 80 на сто от млякото от малките ферми да се влага в продукти по местни традиционни рецепти, които да се предлагат чрез директни продажби. По този начин ще има взаимовръзка със селския туризъм, традиционни занаяти и поминъци, предавани от поколения, допълни заместник-министърът.

По думите му България е изпратила ново искане до Брюксел за отлагане с още 2 години на изискването за преструктуриране на малките ферми.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?