Отделни структури в МВР са действали като ”ударни групи” на Цветанов

Сн. БГНЕС

Отделните структури в МВР по време на предишното правителство са функционирали като "ударни групи” на министъра, а главният секретар е бил с изключително ограничени правомощия", каза пред бТВ и БНТ настоящият вътрешен министър Цветлин Йовчев по повод наследството на предшественика си Цветан Цветанов.

Самият Йовчев обаче беше ключова фигура в сектора по сигурността по време на управлението на ГЕРБ. Той бе председател на ДАНС от края на 2009 година до началото 2011 година. В последствие стана съветник по сигурността към Министерския съвет, а по-късно беше и началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

През това време Йовчев не виждаше проблеми с Цветанов или поне не сподели това публично.

В събота той допълни, че митът за ”пречупения гръбнак на организираната престъпност”, който бе поддържан от Цветанов, е развенчан.

"За шест месеца, имаме три групи за мокри поръчки, които не отстъпват на "Килърите" и "Наглите", три разбити лаборатории за синтетични наркотици, 25 млн. цигари, 36 тона алкохол -  това да ви прилича на прекъсната организирана престъпност? И всичко това беше направено без ГДБОП", заяви още Йовчев пред журналисти в Боровец.

Според него при влизането му в министерството е имало 93 млн. лева дупка в бюджета, а едни от приоритетите му оттук нататък били системите за планиране и за отчитане на резултатите.

Той обясни, че МВР е било заверено като ”неефективна организация” с лоша кондиция и дезинтегрирана система - липса на всякакви връзки между отделните звена"

"Ако разчитат че могат да свалят правителството, защото МВР няма да издържи, няма да се получи. Охрана на протестите ще има до момента, в който има нужда от това", заяви още вътрешният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България