Отделяме 1.7 млрд. лв. от бюджета догодина за ЕС

За усвояване на предприсъединителните програми и на средствата от еврофондовете в бюджета за следващата година са предвидени 1.7 милиарда лева. Това ще наложи ограничаване на ръста на финансиране в публичния сектор, но въпреки това правителството предвижда нарастване на средствата, свързани с доходите и пенсиите.

Това съобщи в неделя министър-председателят Сергей Станишев след оперативното съвещание на правителството в резиденция "Евксиноград", където бе разгледан проектобюджетът за следващата година, както и Националната стратегическа референтна рамка на България. Този документ определя рамката за финансиране от ЕС на оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове (Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд) и Кохезионния фонд в периода 2007-2013 г.

Както писа Mediapool, представеният от българското правителство предварителен документ бе посрещнат с остри критики от страна на Еврокомисията. В неделя премиерът Станишев посочи, че преработен вариант на програмата ще бъде предаден в Брюксел през септември, а предстои да бъде окончателно приет през декември.

Планираните 1.7 милиарда лева са за плащане на вноската на България за членството ѝ в ЕС  от 650 млн. лв., а останалите 1.2 млрд. лв. трябва да гарантират ресурсите, осигурени от еврофондовете.

Като бенефициент, страната ни трябва да осигури 15% съфинансиране по европейските проекти. Основните трудности при изготвянето на държавния бюджет за следващата година ще се свързани с осигуряването на необходимите средства за гарантиране на участието на България в европейските проекти и за плащането на вноската за членство на страната ни в ЕС, заяви премиерът.

Министърът на финансите Пламен Орешарски поясни, че макар и със закъснение, заложената сума ще се върне в България под формата на финансиране от еврофондовете. Затова от особено голямо значение е България да може ефективно да усвои парите, отпускани от ЕС.

Преди десетина дни премиерът Станишев заяви пред парламента, че България е предвидила едва 20% усвояване на парите по европейските фондове за периода 2006-2007 г.


В момента правителството подготвя информационна кампания за запознаване на обществеността с референтната рамка на България, с възможностите на европейските оперативни програми, както и с условията за кандидатстване за средства от фондовете на ЕС.

Трябва да следваме две основни цели – постигане на конкуретноспособност и висок жизнен стандарт, каза Станишев и повтори, че приоритет в работата на правителството ще бъде подобряването на инфраструктурата, увеличаване на заетостта и насърчаване на предприемачеството.

Финансовият министър обеща средствата от ЕС да бъдат разпределени равномерно.

В една от критиките, отправени от Брюксел към първоначалния вариант на референтната рамка, се посочва, че “преди ЕК да одобри програмите по структурните фондове, трябва да е напълно убедена, че на всички нива има адекватни системи и структури, които да защитават финансовите интереси на ЕС.”

Според експерти, именно провалът в изработването на референтата рамка е дал основание на европейски комисари да предупредят България, че може да се лиши от достъпа до част от предвидените средства.

“Съществено увеличение” на доходите и пенсиите

Премиерът Станишев обясни след заседанието, че сред основните проблеми за страната са търговският дисбаланс и дефицитът по текущата сметка. Той обеща в бюджета за следващата година да има съществено увеличение на пенсиите, на доходите на публичната администрация, както и на парите за здравеопазване и образование. Параметрите на увеличението обаче все още не са ясни, тъй като предстои да бъдат уточнени.

В системата на образованието ще има реформа и ще бъде въведено диференцирано заплащане на учителите. Предстоят и промени в начина на финансиране на висшето образование.

Готвят законови промени за подземните концесии

На заседанието е обсъден спорният за тройната коалиция проблем с концесионните договори за подземните богатства и находища в страната. Кабинетът наследи няколкостотин открити концесионни процедури, поясни Станишев. Той напомни, че спирането на част от тях е създало напрежение в бизнеса.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС) настоява държавата да има участие в разработването на златните находища.

Станишев се ангажира работна група с участието на няколко министри, сред които и Ивайло Калфин (вицепремиерът, отговорен за икономиката), да изготви до 15 септември евентуални законодателни промени. Те ще  уточнят серия параметри по концесиите - срокове на отдаване, размер на концесионните възнаграждения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес