Отец Боян Саръев се отказа от кметската надпревара

Отец Боян Саръев се отказа от кметската надпревара

Няма да се кандидатирам за кмет на Кърджали на предстоящите местни избори, съобщи отец Боян Саръев в неделя, обяснявайки решението с това, че не е получил благословията на пловдивския владика Николай. Митрополитът не е подкрепил отец Саръев, защото според устава на Българската православна църква свещениците не могат да се занимават с несвойствени дейности

Кандидатурата на Саръев бе издигната от "Атака" и получи подкрепата на ВМРО и на ГЕРБ след среща на свещеника с нейния неформален лидер и столичен кмет Бойко Борисов.

"Отказът на митрополит Николай е слугинаж пред ДПС", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той обвини вътрешния министър Румен Петков и президента Георги Първанов, че са оказали натиск над владиката. "Управляващата върхушка се стресна", заяви Сидеров.

След като стана ясно намерението на отец Саръев от БСП увъртяха дали ще го подкрепят, като дадоха да се разбере, че по-скоро няма да застанат зад него на вота.

"Трябва да търсим нова обединяваща личност за вота на недоволните от политическия монопол на ДПС в Кърджали", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Борисов пък заяви, че ГЕРБ си е имала кандидатура за Кърджали,  но "след като Саръев дойде при мен за помощ, аз на православен свещеник не мога да откажа."

Междувременно председателят на областното ръководство на ДПС-Пловдив Тунджай Наимов съобщи, че Движението ще издигне свои кандидати за кметове във всички 18 общини на Пловдивска област. Техните имена обаче ще бъдат обявена на 10 септември,заедно с тези на претендентите за общински съветници.

Наимов допълни, че се водят преговори с партии и неправителствени организации за сътрудничество на изборите и след това, с изключение на "Атака" и ГЕРБ.

Народният представител Фикрет Сипетчи прогнозира, че за първи път ДПС ще има кмет на община в Пловдивска област.

Освен за кмет на Пловдив, ДПС ще претендира и шестима районни кметове, допълни Наимов.

Споделяне

Още по темата

Още от България