Отец Паоло Кортези се е върнал в Белене

Отец Паоло Кортези

Енорийският католически свещеник отец Паоло Кортези, който през пролетта беше принуден да напусне България, се е върнал в Белене и отново ще служи в храма "Рождество на блажена Дева Мария" в града.

Пред "Дневник" Кортези потвърди за връщането си и заяви, че се надява да остане поне няколко години. Той отказа повече коментар за мотивите за връщането му.

По думите му хората в града били радостни.

Отец Паоло Кортези напусна България през март, отзован от Римокатолическата църква, заради отправяни към него заплахи и обиди, след като приюти семейство сирийски бежанци, а местното население се вдигна на бунт.

Благородният жест на свещеника да приюти бежанците провокира протести и агресия от страна на местните жители, като страховете им бяха допълнително подклаждани от политици от патриотични формации.

Към отеца бяха отправяни смъртни заплахи и заплахи за подпалването на католическата църква "Рождение на Дева Мария" в Белене.

Впоследствие сирийското семейство заяви, че ще напусне Белене. Отец Кортези пък беше отзован от Римокатолическата църква.

Споделяне

Още по темата

Още от България