Отец Паоло Кортези, заплашван заради приети бежанци, напуска България

Отец Паоло Кортези, заплашван заради приети бежанци, напуска България

Енорийският католически свещеник от Белене отец Паоло Кортези напуска България, отзован от Римокатолическата църква заради отправяни към него заплахи и обиди, след като приюти семейство сирийски бежанци, а местното население се вдигна на бунт.

Кортези съобщи за напускането си в профила си във Фейсбук.

Благородният жест на свещеника провокира протести и агресия от страна на местните жители, като страховете им бяха допълнително подклаждани от общинския съветник Красимир Тодоров от местната коалиция “Патриоти и демократи за Белене“. Към отеца са отправяни смъртни заплахи и заплахи за подпалването на католическата църква "Рождение на Дева Мария" в Белене.

Сирийското семейство Албахри и трите им деца се озоваха на 1 март в Белене, след като в края на февруари Агенцията за бежанците се обърнала за помощ към отец Кортези. Свещеникът приел да настани бежанците, които преди това те живеели в лагера във Враждебна, обяснявайки: "Те са получили хуманитарен статут на бежанци, имат всички права. Те са дошли тука с разрешение, с документи, всичко е легално".

Жителите на Белене обаче излязоха на протест, а Красимир Тодоров се възмути, че никой не ги е питал предварително как са настроени. Той допълни, че това семейство може да доведе след себе си още 50 и 100 и 1000 и т.н. и страховете на местните хора са основателни.

Към отец Паоло са отправяни смъртни заплахи и закани за подпалването на католическата църква "Рождение на Дева Мария" в Белене.

Той се опита да успокои, че сирийците са получили хуманитарен статут на бежанци и са дошли с разрешение и всичко е легално. "Не сме се допитали, защото това не е предвидено в закона. Действали сме според законите. Това е все едно един човек да отиде в Плевен, например, да наеме апартамент, да подпише договор – той няма да пита всички плевенчани съгласни ли са да живее в града им", коментира тогава отецът.

Той е получил смъртни заплахи по телефона, отправени от мъжки глас.

Впоследствие сирийското семейство заяви, че ще напусне Белене.

Сега града напуска и отец Паоло, който си заминава и от България.

За сбогом той се обърна към българите във Фейсбук със следното послание:

Скъпи приятели!

Благодаря за вашата подкрепа през последните бурни дни.

Мойте началници са решили да ми приберат в Италия.

OBBEDISCO!*

Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест, невиннен.

Следвал съм моята съвест, моята вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на Република България.

Терсих да защитавам невинните, достойни, образовани, честни, любесни, скромни и уплашени, под заплаха и малтретирани сириици.

Това не е политика. Това не е гордост. Това нищо друго е изсвън съвест, вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на България.

Не успях, не успяхме: Бог да ме прости.

Не знам къде ще ме води Бог... ще видим.

Довиждане и успех.

Продължавайте вие (за сега) битката за истината, за справедливостта, за паметта, с чест и дигната глава.

Няма да се подчинявайте на никой. Не се страхувайте и не се зрамувайте никога да се борите за доброто, за истината, за ценностите.

Смелостта на нашите българските мъченици Евгений, Павел, Камен, Йосафат, Флавян и Фортунат да ви покаже път.

Чао!“

Междувременно Католическата църква временно прекрати богослуженията и всяка своя дейност в Белене в знак на протест.

Председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България епископ Христо Пройков публикува специално становище по случая. "Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее, особено когато по законен път е получил нужните документи за това. Вярваме в изконните евангелски и човешки принципи милосърдие, състрадание и съпричастност, които ни подтикват да подаваме ръка на изпадналите в нужда”, каза епископ Христо Пройков.

Междувременно Католическата църква спря помощите си за Белене, които възлизат на около 100 хил. лв. годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?