Отговорът от Германия за фалшивата диплома на Калина Илиева вече се превежда от немски

След осем месеца очакване, германските власти са изпратили отговор до българската прокуратура по случая с фалшивата диплома на бившата шефка на Фонд "Земеделие" Калина Илиева, но развитие по делото няма, защото сега се чака превод на информацията от немски.

Вече година и три месеца Илиева все се води единствено свидетел по делото си за документни престъпления.

След като получат превода, в Софийската районна прокуратура ще преценяват дали съдебната поръчка е изпълнена изцяло или ще се изпращат нови искания за информация до Германия, съобщиха във вторник за Mediapool от държавното обвинение.

Досъдебното производство бе образувано на 30 ноември 2010 година след избухването на скандала, който доведе до серия от оставки по върховете на земеделското министерство.

Всичко започна с разкритията, че Калина Илиева е назначена за шеф на фонда с фалшива диплома от Висшия институт по техника и икономика в Берлин. Тя е завършила единствено художествена гимназия в България, а в чуждото висше училище е изкарала само няколко семестъра.

Българските власти не успяха да намерят самата фалшива диплома, защото се оказа, че Илиева не я депозирала в нито една българска институция. Германските власти от своя страна отказаха да я съдят, защото тя е използвала подправения документ в България. В крайна сметка от българската прокуратура така и не обясниха защо съдебната поръчка до Германия бе изпратена четири месеца след разкритията по случая.

Докато прокуратурата се чуди какво да прави с Илиева, под ръководството на Мирослав Найденов земеделското министерство успя да се вкара в подобен скандал с шефа на "Напоителни системи" Георги Харизанов. Той се оказа разследван по дела за кражба и заплаха за убийство и без диплома за висше образование, въпреки твърденията си, че има такава. Найденов обаче самоотвержено го защити с думите, че и Бил Гейтс нямал диплома за висше.

Интересен момент е, че протежето на Найденов Георги Харизанов, който е активен партиен член на ГЕРБ, направо разнищва Калина Илиева в блога си именно покрай всички скандали, избухнали заради фалшивата диплома.

Споделяне

Още по темата

Още от България