Отхвърлена е жалбата на ДПС срещу преразглеждането на вота

Конституционният съд (КС) отхвърли като недопустима жалбата на ДПС срещу решението на ЦИК за преразглеждане на резултатите от парламентарните избори. С решение от февруари съдът обяви за незаконно гласуването в 23 секции в Турция, което наложи ЦИК да премахне 18 000 гласа и да направи ново преразпределение на мандатите.

Това извади от парламента Рушен Риза от ДПС, Мариана Даракчиева (Синята коалиция) и Атанас Семов (РЗС). От въртележката ГЕРБ спечели един мандат за сметка на ДПС.

Партията на Ахмед Доган сезира КС чрез главния прокурор и поиска да бъде обявено за незаконосъобразно решението на ЦИК за преразпределение на мандатите.

В мотивите на КС се казва, че по същество искането е за преразглеждане на негово предходно решение, което е недопустимо. Институцията отбелязва, че ДПС вече са посочили своите възражения в предното дело и те са отчетени, но в същото време безспорно са установени нарушения в секциите.

"Да се допусне, че оспорването на законността на изборите може периодично да се възобновява и то да се поставя в зависимост от произнасяне на КС, означава да се излезе извън буквата и духа на Закона за избор на народни представители, както и да се предаде съвсем различен характер на установения в него срок", допълват от КС.

Споделяне

Още от България