Отхвърлено бе искането паметникът на Цар Освободител да се замени с паметник на Хан Аспарух

Отхвърлено бе искането паметникът на Цар Освободител да се замени с паметник на Хан Аспарух

Да бъде преместен от центъра на София паметникът на Цар Освободител и той да бъде заменен с паметник на Хан Аспарух. Това предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев бе отхвърлено от парламента в сряда.

Въпреки че и опозиция, и управляващи бяха на едно мнение, че предложението на Лъчезар Тошев не е подходящо, БСП и ГЕРБ намериха за какво да се скарат в залата, предаде БНР.

Председателят на Парламента Цецка Цачева предложи решението да бъде гласувано без дебат, срещу което от БСП възразиха с мотива, че тази форма нарушава правилника и може да създаде практика за по-нататък. По самото предложение се чуха различни мнения, и то предимно "против". Янаки Стоилов от Коалиция за България каза, че въпросът не е от компетентността на парламента.

"Не е в правомощията на парламента да обсъжда темата за изграждане на ядрени централи, но е много важно да се занимава с разполагането на паметниците. Искате да докарате нещата до там, че българският народ един ден да издигне паметник на глупостта и на историческата безпаметност. Натам ли водите българската страна", попита Стоилов.

"Този дебат е позорен и смешен и е тест за психическо и политическо здраве. Хубаво, че го няма и паметника на Цар Освободител отсреща да не ни слуша резила", каза Павел Шопов от "Атака", сочейки празното място на постамента, защото скулптурната композиция е махната, за да се ремонтира.

Независимият Димитър Чукарски реагира също остро. "Крайно време е да се разбере, че Цар Освободител в никакъв случай не е бил болшевик. Как за три месеца ще се постави паметник на Хан Аспарух. Той може да бъде единствено от стиропор", каза той.

Вносителят Лъчезар Тошев защити предложението с проучване, според което имал подкрепа за преместването на паметника.

"По този начин ние можем да постигнем нещо, което ни обединява. Нашата нация се намира в едно положение на разпад и ние би трябвало да вземем мерки това да се преодолее. Има място в нашата нация за леви възгледи, за десни възгледи, но има нещо, което ни прави едно цяло, което ни прави нация - това е общата ни история, общия пантеон от герои, общият език, който говорим", заяви от трибуната той.

Споделяне

Още от България