Отхвърлено е предложението на СДС за концесията по чистотата

Комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет (СОС) не прие в понеделник предложението на СДС за пълен анализ на концесията за почистването на София. Синята група поиска това след като седмица по-рано стопанската комисия в съвета прие да стартират подготвителни процедури по развалянето на договорите с ДИТЦ, “Волф” и “Чистота”.

Тогава от СДС се обявиха против развалянето на концесионните договори, тъй като общинските съветници не са ги виждали и няма анализ каква неустойка ще плати общината за предсрочното им прекратяване.

Сините настояха градският парламент да задължи кметската администрация да предостави на съветниците контрактите заедно с всички подписани към тях анекси. Второто предложение, което бе включено към документа, предлага Бойко Борисов да изготви анализ и оценка на договорите.

В крайна сметка СДС бе принудено да оттегли доклада, за да го доработи заради нежеланието на останалите групи в СОС да го подкрепят в този вариант.

“Ще внесем същия доклад още през следващата седмица”, заяви за Mediapool председателят на комисията по инженерна инфраструктура Николай Желев (СДС).

От БСП заявиха, че в тяхното предложение за старт на процедурите по развалянето на концесията се съдържа и необходимостта от анализ на настоящите договори.

“В решението на СОС трябва да проличи политическата и юридическата воля на съвета. Естествено е, че кметската администрация трябва да направи анализ на договорите, но именно в контекста на една вече проявена воля за тяхното прекратяване. Предложението на СДС цели само да се бави”, заяви пред Mediapool зам.-председателят на инженерната комисия Данаил Кирилов (БСП).

В момента на “Московска” 33 има три отчетливо различими сюжетни линии около концесията по чистотата. Въпросът първо бе повдигнат от БСП, които предизборно се обявиха за развалянето на договорите, определени като неизгодни. Около това предложение гравитират НДСВ, ССД, “Гергьовден” и “Демократи за София”.

Против се обявиха от СДС и ДСБ, защото и досега голяма част от съветниците не са виждали договорите и СОС на практика няма никаква идея какво ще струва на София подобен ход, ако не се докаже някакви прегрешения от страна на концесионера.

Отделно играе кметът Бойко Борисов, който обвини БСП, че ще попречи на инвестиционния фонд “Екуест” да закупи от Румен Гайтански правото да се чисти града. 

Споделяне

Още по темата

Още от България