Отхвърли се ДПС-искането книжка да се взема без VІІІ клас

Отхвърли се ДПС-искането книжка да се взема без VІІІ клас

Депутатът от ДПС Ремзи Осман поиска да бъде премахнато искането за завършен VІІІ клас за взимане на шофьорска книжка, но предложението му бе отхвърлено в четвъртък на извънредно заседание на транспортната комисия с 5 гласа против и трима въздържали се. В същото време в парламента се развихри полемика около предложените от шефа на транспортната комисия Йордан Мирчев (НДСВ) и група народни представители промени в Наказателния кодекс (НК), с които ще може да се отнема в полза на държавата автомобил, с който е извършена катастрофа и е на водача, както и повишаване на допустимите промили алкохол в кръвта – от 1.2 на 1.5. Текстът, който бе отхвърлен от правната комисия в НС, трябваше да бъде гласуван на първо четене днес в пленарна зала, но поради липса на кворум това ще стане в петък.

В оживения дебат по предложението на Ремзи Осман да бъде свален образователния ценз (приет само преди няколко месеца през юни т. г.) за взимане на книжка опозицията и по-голяма част от управляващите бяха на едно мнение, че той трябва да бъде запазен. Според депутати човек, който не е поел отговорността през себе си и обществото да завърши поне основно образование, не може да бъде отговорен и за живота на останалите хора по пътищата.

Ремзи Осман обаче контрира, че не може да се ограничават правата на гражданите, които не са завършили VІІІ клас и да не могат да се явяват за шофьорска книжка. Той обясни, че така или иначе изпитът за свидетелството за правоуправление има две части - теоретична и практична.

“Не може да се забранява на хора, които по някаква причина нямат завършен осми клас, но имат нужните качества за управление на автомобил и искат да изкарат свидетелство, да бъдат допускани до изпит”, аргументира се депутатът от ДПС. Той допълни, че дори “и професор може да не мине теоретичната част “ и поиска от депутатите да не “стимулират българските граждани да учат в чужбина”.

Тодор Костурски (НДСВ) обаче посочи, че в случая става дума на кого ще се дава свидетелство за правоуправление, а не достъп до шофьорски курс.

В разгорещения дебат на комисия Осман обяви, че “60% от водачите на МПС не могат да паркират назад” и предложи 240-те депутати да минат след местните избори на опреснителен курс и да решат листовки, за да се види колко знаят.

След края на извънредното заседание на транспортната комисия шефът ѝ Йордан Мирчев обяви, че между първо и второ четене на промените в НК отново ще предложи, този път от името на комисията, отхвърлените поправки.

“Всички тежки катастрофи по пътищата на България, включително тежката катастрофа от тази сутрин, трябва да лежат на съвестта на депутатите от комисията по правни въпроси, които не подкрепиха предложението за увеличаване на санкциите в Наказателния кодекс при транспортни произшествия”, заяви Мирчев.

Мотивите на правната комисия за отхвърляне на предложението, касаещо увеличаването на допустимите промили алкохол в кръвта на шофьор на 1.5 е, че има прекалено много дела за тежки катастрофи, които се водят в момента, именно поради наличие на 1.2 промила в кръвта на шофьора.

Споделяне

Още от България