Отхвърлянето на кандидатите ни за съда в Страсбург е срам за България

Отхвърлянето на кандидатите ни за съда в Страсбург е срам за България

Правосъдният министър Миглена Тачева направи в сряда изключително твърд коментар по повод отхвърлените от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) български кандидати за съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

“Това със сигурност е срам за България”, заяви Тачева, но без да спомене виновните за този срам. Думите ѝ обаче представляват индиректна критика към част от екипа на нейния предшественик Георги Петканов.

По думите на правосъдния министър ПАСЕ е отхвърлило номинациите, защото те са показали “недостатъчно добро познаване” на чужди езици и ”недостатъчна” юридическа подготовка. Тачева все още не е получила в писмена форма мотивите на асамблеята.

Работните езици на съда в Страсбург са френски и английски. ПАСЕ държи всички кандидати за евромагистрати да имат задължително юридическо образование, да са практикували съдийската професия и да имат научни публикации в областта на защитата на човешките права. Според Тачева предишната процедура е изпълнила формално препоръките на ПАСЕ.

Преди месец до ПАСЕ бяха изпратени кандидатурите на бившия зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев, който напусна поста си именно за да участва в номинацията, на адвоката Снежинка Сапунджиева и на преподавателя в Бургаския свободен университет Момяна Гунева. Един от тях трябваше да замести сегашния български представител в ЕСПЧ съдия Снежана Ботушарова. Нейният мандат изтича в края на октомври.

Ганев обаче стана причина за скандал и обвинения в конфликт на интереси, тъй като негови подчинени във ведомството участваха в процедурата по пресяване на кандидатите за място в Европейския съд.

Преди ден Тачева обеща “ясна, открита и справедлива процедура” по избора на кандидати за Европейския съд. Процедурата ще започне в понеделник след среща с магистратските и неправителствените организации. Те ще получат право да номинират юристи за поста. След като станат ясни всички кандидати, ще бъде и избрана комисията. Това се прави с цел да не се получава конфликт на интереси.

След това комисията ще разгледа техните документи и препоръки и ще проведе и изпит по подобие на този в ПАСЕ. Новите три предложения на България за член на съда в Страсбург трябва да бъдат представени пред асамблеята до 17 декември. Ако някой от тях бъде одобрен, той ще встъпи като магистрат в ЕСПЧ на 1 януари.

При ново отхвърляне на кандидатурите, Министерството на правосъдието ще трябва да потрети процедурата по номиниране до март 2008 година.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България