Отхвърлянето на кандидатите ни за съда в Страсбург е срам за България

Отхвърлянето на кандидатите ни за съда в Страсбург е срам за България

Правосъдният министър Миглена Тачева направи в сряда изключително твърд коментар по повод отхвърлените от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) български кандидати за съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

“Това със сигурност е срам за България”, заяви Тачева, но без да спомене виновните за този срам. Думите ѝ обаче представляват индиректна критика към част от екипа на нейния предшественик Георги Петканов.

По думите на правосъдния министър ПАСЕ е отхвърлило номинациите, защото те са показали “недостатъчно добро познаване” на чужди езици и ”недостатъчна” юридическа подготовка. Тачева все още не е получила в писмена форма мотивите на асамблеята.

Работните езици на съда в Страсбург са френски и английски. ПАСЕ държи всички кандидати за евромагистрати да имат задължително юридическо образование, да са практикували съдийската професия и да имат научни публикации в областта на защитата на човешките права. Според Тачева предишната процедура е изпълнила формално препоръките на ПАСЕ.

Преди месец до ПАСЕ бяха изпратени кандидатурите на бившия зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев, който напусна поста си именно за да участва в номинацията, на адвоката Снежинка Сапунджиева и на преподавателя в Бургаския свободен университет Момяна Гунева. Един от тях трябваше да замести сегашния български представител в ЕСПЧ съдия Снежана Ботушарова. Нейният мандат изтича в края на октомври.

Ганев обаче стана причина за скандал и обвинения в конфликт на интереси, тъй като негови подчинени във ведомството участваха в процедурата по пресяване на кандидатите за място в Европейския съд.

Преди ден Тачева обеща “ясна, открита и справедлива процедура” по избора на кандидати за Европейския съд. Процедурата ще започне в понеделник след среща с магистратските и неправителствените организации. Те ще получат право да номинират юристи за поста. След като станат ясни всички кандидати, ще бъде и избрана комисията. Това се прави с цел да не се получава конфликт на интереси.

След това комисията ще разгледа техните документи и препоръки и ще проведе и изпит по подобие на този в ПАСЕ. Новите три предложения на България за член на съда в Страсбург трябва да бъдат представени пред асамблеята до 17 декември. Ако някой от тях бъде одобрен, той ще встъпи като магистрат в ЕСПЧ на 1 януари.

При ново отхвърляне на кандидатурите, Министерството на правосъдието ще трябва да потрети процедурата по номиниране до март 2008 година.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?