"Аз като гражданин на България спя спокойно"

Отхвърляйки вина за незаконните СРС-та, Цветанов се обяви за тяхна жертва

Обеща, ако оглави отново МВР, да продължи по същия начин с подслушването

БСП, ДПС, ДБГ и "Атака" поискаха Цветан Цветанов да се оттегли от политиката и да бъде разследвани заради откритите тежки нарушения при подслушването в МВР. Колаж: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не смята, че носи каквато и да е отговорност за разкритите от прокуратурата фрапиращи нарушения и безконтролно подслушване в МВР през неговия мандат. След като опозиционните партии настояха той да се оттегли от политиката и да бъде разследван, Цветанов контраатакува с изключително странното допускане, че той и Бойко Борисов са жертва на неправомерно използвани СРС-та.

"Аз започвам да се притеснявам дали в момента, в който съм напуснал поста на министър на вътрешните работи, заедно с министър-председателя дали не сме подложени на незаконно подслушване, което би могло да бъде осъществено точно по време на кампанията", коментира Цветанов, давайки недвусмислен сигнал за нова кампания срещу служебното правителство, назначено от президента.

Прокурорската проверка по сигнала на Сергей Станишев за тотално незаконно подслушване установи, че в МВР липсва всякакъв надежден контрол и регламент за използването на техниката за мобилно следене. Четирима висши служители на службата СДОТО към МВР са разследвани, двама от тях вече временно отстранени от работа.

Разграничавайки се от каквито и да било "непристойни за един вътрешен министър” действия, Цветанов заяви, че работата му е следена от парламентарния контрол, а той като министър на МВР не можел да бъде отговорен за действията на всичките си подчинени.

Предпоставки е едно, доказателства е друго

Цветанов отказа да коментира пресконференцията на прокуратурата, защото "предпоставки е едно, доказателство е друго".

"Извършена е една проверка в много кратки срокове на този етап и на база на тази констатация, която има от тази проверка, е образувано досъдебно производство спрямо длъжностни лица, които имат пряко отношение към контрола, който трябва да бъде осъществяван. Нека това досъдебно производство да приключи, за да бъдем обективни в оценките, които даваме," допълни той и продължи разсъжденията за себе си в трето лице.

"Когато се докаже, че бившият вътрешен министър 2009-2013 е разпореждал за незаконно използване на СРС-та, ще се оттегли от политиката, и ще си понесе наказателната отговорност. Когато вече се потвърждава, че това не е вярно и че неговото твърдение, което е отправил лично към мен, е лъжа, аз искам да призова Станишев да излезе и публично да се извини за това, което каза. Той нямаше смелостта да заяви, че ще се оттегли от политиката", мина в атака Цветан Цветанов.

Отговорни са парламентът, директори и началници в МВР

"Има парламентарен контрол, който е осъществен, има директори на дирекции, има началници на отдели, които имат компетентност да осъществяват контрол и паралелно с това да следят за всичко това, което трябва да бъде изпълнено по закон. Това, което прави министърът на вътрешните работи, е да гарантира използването на СРС по законоустановения срок. Това съм правил и това бих продължил да правя, ако бъда отново министър на вътрешните работи. Но никога не съм разпореждал, нито пък бих си помислил да разпореждам, а това, което твърдеше Станишев..., се надявам, че ще излезе и ще се извини за неговите лъжи", коментира Цветанов пред репортери в Долна баня, където беше на предизборна обиколка.

Той изказа благодарност на прокуратурата за бързата проверка, както и удовлетворение, че "няма доказване за разпореждане на незаконно подслушване, което да е извършено по разпореждане на министър Цветанов".

В действителност главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че кръгът на обвиняемите засега остава отворен и тепърва ще се проверява дали сгафилите служители на СДОТО са изпълнявали "частна мисия", а не е им е разпореждано отгоре.

Насоки към главния прокурор как да приключи проверката

Цветанов категорично отрече, че като министър е бил отговорен за създаването на необходимия ред и условия за контрол при използването на мобилната техника за подслушване и следене, въпреки че според разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства това е именно в правомощията на ръководителя на МВР.

Бившият министър даде указания на главния прокурор как трябва да приключи проверката.

"Главният прокурор е главен прокурор на всички прокурори в държавата. Той носи ли отговорност за прокурора, който е пропуснал да внесе обвинителния акт, или да извърши всички необходими процесуално-следствени действия, за да има резултат от неговата дейност. Аз нося политическата отговорност и заставам пред вас, без да се притеснявам от нищо от това, което съм правил. Винаги съм допринасял да има прозрачност и реален контрол с въвеждането на парламентарната подкомисия", каза Цветанов.

"Аз бих ви попитал следното – главният прокурор, който е на републиката, ако някой окръжен прокурор или някой прокурор не е осъществил надлежния контрол и не си е извършил действията по НПК, главният прокурор ли трябва да носи отговорност, или трябва да носи този, който е допуснал това да се случи и има компетентност да го прави", попита Цветанов в отговор на въпрос дали не смята, че е бездействал, тъй като СДОТО е на пряко подчинение на министъра.

Той каза, че като вътрешен министър единствено е подписвал разпореждания за СРС-та, след като те бъдат одобрени от съда, а главният секретар на министерството координирал оперативната дейност по тяхното осъществяване. Въпреки това Цветанов не смята, че и главният секретар Калин Георгиев е отговорен за тежките нарушения.

"Нали не си представяте, че министърът на вътрешните работи в неговата компетентност е да гледа и да ходи да гледа техническите средства. Това не е задължение и не е моя работа", добави Цветанов.

Станишев да се извини и да даде обяснения

Преди това, по време на предизборната си агитация в Елин Пелин, той се защити, като нападна лидера на БСП Сергей Станишев, длъжен, по думите му, да обясни скандалите с подслушване по време на тройната коалиция като оперативната разработка "Галерия", както и загубените от него секретни доклади на ДАНС.

Цветанов оправда нарушенията в МВР и с предишните правителства: "Искам да се обърна към всички тези партии, които днес светкавично са дали пресконференции: какво направиха те, за да променят този режим на работа на СРС, докато бяха управляващи? Имаше СРС, които бяха прилагани към кандидата за депутат Иса Бесоолу и тогава беше подслушван самият Лютви Местан. Тогава министър на вътрешните работи беше Михаил Миков".

Аз като гражданин на България спя спокойно

"Аз като гражданин на България спя много спокойно и ще продължа да спя много спокойно, ако ефективността на правоохранителната и правораздавателната система бъде ефективна... Разбира се, че това, което съм правил, знам какво съм правил, въпросът е, че Станишев не знае какво е правил през неговия мандат", заключи бившият вътрешен министър.

"Самият факт, че за този сигнал, който Сергей Станишев внесе при главния прокурор, преди това Алексей Петров лансира в публичното пространство, че се очакват големи скандали относно използването на СРС - направете си връзката - кой, къде и какво е правил в тази държава", обясни Цветанов, навързвайки Станишев и настоящия главен обвиняем по делото "Октопод" в една нишка.

По-рано БСП, ДПС, ДБГ, ДСБ и "Атака" настояха Цветанов да изпълни обещанието си и да се оттегли от политиката, след като прокуратурата констатира, че МВР подслушва незаконно. Опозиционните политици смятат, че Цветанов трябва да бъде и разследван.

И ще продължи по същия начин в следващия мандат

По този повод бившият шеф на МВР повтори думите си от преди две седмици, че ако бъде доказана негова вина при незаконно използване на СРС-та, ще излезе от политиката и ще си понесе наказателната отговорност.

Всъщност той е убеден, че ще прави друго: "Аз съвсем отговорно мога да заявя, че ако ми бъде възложено да бъда част от ръководството на МВР в следващ мандат, ще съдействам да продължи добрата практика, която наложихме в 41-то Народно събрание да има парламентарен контрол, да има нормативни законодателни промени, които да доведат до оптимизирането, пълната гаранция и отпадането на всякакви съмнения за някакви злоупотреби в тези служби."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?