Отиде си актьорът Сава Хашъмов

Отиде си актьорът Сава Хашъмов

На 71-годишна възраст в сряда е починал актьорът Сава Хашъмов, съобщиха от Съюза на артистите в България.

Сава Кирилов Хашъмов е роден на 5 март 1940 г. в Плевен. От малък знаел, че ще стане актьор, въпреки това се записва студент по химия във Висшия химикотехнологичен институт в София, където учи две години. Колеги и преподаватели обаче му казвали, че трябва да отиде където му е мястото и през 1963 г. завършва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално изкуство при проф. Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов.

Започва работа в Бургаския театър, дебютира в ролята на Чудомир ("В полите на Витоша" - П. К. Яворов) през 1963 година. Година по-късно влиза в трупата на първия ни театър и близо 40 години играе в Народния театър "Иван Вазов" в София до пенсионирането си през 2006 г.

Бил е секретар на Съюза на артистите в България (22 ноември 1978- април 1989). Има над сто роли в театъра и киното. Участвал е във филмите "Мъже", "Бягащи по вълните", "Един наивник на средна възраст" и др.

Носител е на званията "Заслужил артист" (1976) и "Народен артист" (1984).

"Сава Хашъмов беше един от най-блестящите актьори в съвременния ни театър. С излъчването си на рицарско достойнство, интелигентност и фина чувствителност, той успя да се превъплъти в сценични характери, сътворени от най-големите класически и съвременни драматурзи", посочват от Министерството на културата.

"Съдбата сякаш беше щедра към него – колко от актьорите имат шанса да започнат творческия си път с ролята на Хамлет под режисурата на славните си учители?! А после да изиграят Трепльов от "Чайка”, Альоша от "Братя Карамазови”, Григс от "Есенна градина”, Джелъби от "Аркадия” и така - до повече от сто на брой”, допълва се във ведомственото съобщение за кончината на актьора..

"Ако е вярно, че миналото е единственото богатство, което със сигурност нищо не може да ни отнеме, то Сава Хашъмов отиде в небесното царство като много богат човек. С всичките плодове на таланта и чувството си за духовно мисионерство. Дълбок поклон пред светлата му памет”, се казва още в некролога.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?