Отиде си Александър Божков

Отиде си Александър Божков
Бившият вицепремиер и министър на икономиката Александър Божков почина на 58 -годишна възраст, съобщиха в неделя от Центъра за икономическо развитие, чийто учредител и съпредседател в продължение на 10 години беше Божков.

Божков, който с рядко срещана жизнеутвърждаваща енергия и оптимизъм до последно водеше битка с коварната болест, е една от най- запомнящите се фигури на българския преход.

Той е роден на 9 август 1951 г. в София. Получава образованието си в Техническия университет в София, специалност "Промишлена топлотехника" и в Американския колеж в Багдад.

Професионалната му реализация преминава през проектантска организация, Министерството на териториалното развитие, жилищната политика и строителството, в което е главен експерт и отговарящ за строителната индустрия, през Научноизследователски институт по строителни материали - София, където специализира в областта на енергийната ефективност и опазването на околната
среда.

Професионалният му опит се допълва от годините на работа като супервайзер и съветник към Министерството на благоустройството на Либия.

Той е основател и първи изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, както и народен представител в 37-ото Народно събрание - зам.-председател на Икономическата комисия, председател на Подкомисията по приватизацията.

Александър Божков е основател на Обединения християндемократически център. Заместник-председател  на  СДС (от април 1995 г.) и член на НИС на СДС (от 1995 г. до 2000 г.).

Избран за вицепремиер и министър на промишлеността в служебния кабинет на Стефан Софиянски (февруари-май 1997 г.).  От май 1997 г. е вицепремиер и министър на промишлеността в правителството на Иван Костов (до декември 1999 г.).

Александър Божков е и първият Главен преговарящ за България в преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз (декември 1999 г. - юни 2000 г.).

Член на Настоятелството на НБУ от 2005 г. Преподава в университета "Изкуство на преговорите". Член на Управителния съвет на Института за образователни политики и изследвания.

Александър Божков работи и като водещ на седмично предаване "Музика за душата" в Дарик радио.

Публикациите му обхващат богат спектър от теми - сборниците "Мисли за душата", "Още мисли за душата", "Държавата срещу реформите", публикациите в специализирани списания и годишници по теми от сферата на топлинните процеси в строителната индустрия, седмична рубрика във в. "Дневник", анализи на политически и икономически теми в печатни и електронни медии.

Под негово редакция Центърът за икономическо развитие издава в продължение на няколко години доклада "Икономиката на България".

Поклон пред паметта му!

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?