Отиде си джаз експериментаторът Милчо Левиев

Милчо Левиев, архивна снимка БГНЕС

Експериментаторът в джаз музиката и най-продаван български композитор в света Милчо Левиев е починал на 81-годишна възраст след тежко боледуване в болница в Солун, където живееше през последните 20 години. Това съобщиха късно вечерта в събота негови близки.

Той е завършил държавната консерватория в София. Ученик е на Панчо Владигеров. Печели любовта на публиката, смесвайки джаз и български неравноделен фолклор. Автор е и на симфонична музика.

Музикалната му кариера започва в Пловдивския драматичен театър. Между 1963 г. и 1968 г., Милчо Левиев работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония. По същото време е бил и диригент на Бигбенда на Българското национално радио.

Напуска България тайно през 1970 г. и повече от 20 години работи в Съединените щати с най-големите в света на джаза. Има две номинации за "Грами“. Свири с Дон Елис, Били Кобъм, Арт Пепър, Джордж Дюк и Ал Жеро.

От 20 годин живее в Солун със съпругата си, певицата Вики Алмазиду, с която преподаваха музиха.

В началото на май тази година в София беше представена биографична книга за него  "Артистът не е самотен остров". Тогава в интервю за БНР той заявява, че "най-важното е животът".

"Животът е най-голямото изкуство - как да живееш, да си артист в живота, как да играеш ролята си. Сърце и ум - тогава се прави изкуство. Само със сърце не може. Балансът прави изкуството и живота, не повече. Аз имам, явно, много повече сърце, отколкото ум. Съжалявам, Господ така ме е направил. И правя изкуство, което се прави повече от сърце, отколкото от ум!", казва Левиев.

Роденият през 1937 г. в Пловдив Милчо Левиев си отиде разочарован от родния си град. През март тази година той се отказа официално от званието "Почетен гражданин на Пловдив", защото не одобрява местната администрация и защото е разочарован, че тя дори не е споменала името му покрай това, че е културна столица на Европа, за което той е работил.

Споделяне

Още от Общество