Отиде си хеви метъл иконата Леми Килмистър

Скоротечен рак покоси легендата дни след 70-годишния му юбилей

Отиде си хеви метъл иконата Леми Килмистър

Вокалистът, басистът и основателят на британската хеви метъл банда "Моторхед" Йън "Леми" Килмистър, чиято емблематична фигура беляза твърдата музика, е починал в понеделник на 70-годишна възраст, само два дни след като е бил диагностициран с агресивна форма на рак. Това съобщи бандата на официалната си Фейсбук страница ден по-късно.

Леми не можеше да бъде сбъркан нито като изпълнение на сцената, пеейки с извита нагоре глава към високо вдигнатия наопаки микрофон, нито като глас, характерен и дрезгав, който по собствените му думи поддържа от десетилетия с бутилка "Джак Даниъл" дневно.

Мистър Килмистър бе популярен и със злоупотребите с наркотиците, но в последните години от живота му на бързи обороти той бе намалил значително пиенето и пушенето.

"Не е лесно да го кажем, но нашият могъщ и благороден приятел Леми почина днес след кратка битка с изключително агресивен рак. Той научи за заболяването на 26 декември, докато си беше в къщи, със семейството, пред своята любима видеоигра. Няма думи, с които за изразим шока и мъката си. Ще кажем повече в следващите дни, но сега, молим... пуснете си "Моторхед" силно, пуснете си "Хоукуинд", пуснете музиката на Леми СИЛНО. Да пием по едно или няколко...", написаха колегите му от "Моторхед".

"Отпразнувайте ЖИВОТА на този прекрасен човек, който така буйно го празнуваше сам. Той би искал точно това", написаха останалите членове на групата.  

Хеви метъл звездата Ози Озбърн написа за Леми в социалните мрежи: "Загубих един от най-добрите си приятели – Леми, днес. Ще ми липсва ужасно. Той беше воин и легенда. Ще се видим от другата страна".

Брайън Мей от "Куин" описа Леми като "уникален приятел". От "Металика" туитнаха: "Леми, ти си една от основните причини бандата ни да съществува. Завинаги сме ти благодарни за  цялото вдъхновение".

Звездата от "Кис" Джийн Симънс каза: "Леми: Почивай в мир? Разтърси небесата, приятелю".

Басистът на "Гънс ен роузес" Дъф Маккагън добави: "Почивай в мир, Леми. Ще ми липсваш, братко, и ти благодаря за годините на непоколебимо наритване на задници"

Смъртта на единствения постоянен член на "Моторхед" идва само седмици, след като почина барабанистът на групата Фил Тейлър на 61 години.

Бившият китарист на "Моторхед" – "бързият" Еди Кларк, който свири с групата между 1976 и 1982 г., написа във Фейсбук: "Съкрушен съм. Точно сега светът изглежда наистина празно място. Трудно ми е да намеря думите... Ти ще живееш в нашите сърца. Почивай в мир, Леми!".

Смъртта застигна Йън Фрейзър Килмистър в дома му в Лос Анжелис, само 4 дни след като отпразнува 70-годишния си юбилей.

Роден е на 24 декември 1945 г. в Бърслем, Великобритания. Започва да се нарича Леми още като дете в училище, като самият той казва, че не знае защо точно е решил да вземе този прякор.  За пръв път се появява в музикалните среди на Манчестър, но после се мести в Лондон. Започва да следва легендарния китарист Джими Хендрикс, свири в различни групи и сменя няколко в периода 1960-1970 г.

През 1972 г. се присъединява към рок-спейс бандата "Хоукуинд", чието най-голямо постижение е достигането до трето място в британската класация на сингъла "Силвър Машин".

През 1975 г. е уволнен от "Хоукиунд", тъй като е арестуван на канадската граница за притежание на наркотици.

Същата година основава "Моторхед", а името е инспирирано от последната песен, която е написал за "Хоукуинд".

Групата издава общо 23 албума, като последният - "Bad Magic", излезе през 2015 г.

Емблематично за "Моторхед" обаче остава парчето "Ace of Spades" (1980).

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?