Отиде си легендарната актриса Виолета Бахчеванова

Днес ни напусна легендарната със своя талант, характер и творческа сила Виолета Бахчеванова, съобщиха в понеделник от Народния театър "Иван Вазов", на чиято сцена голямата актриса отдаде 33 години от живота си и създаде емблематични роли в над 50 спектакъла.

Поклонението ще е в четвъртък, 26 август, от 12:00 ч. в Народния театър.

"Паметни и незабравими със своето мощно сценично присъствие и драматично внушение са нейната Мария Десислава в "Иван Шишман", Глафира в "Егор Буличов и другите", маркиза Спина в "Хенрих Четвърти" или Мария Стюард в "Мария Стюард", лейди Бритомарт в "Майор Барбара". Огромна е и комедийната сила на таланта ѝ, която вдъхва неповторим дух в роли като г-жа Трифкович в "Двубой" и Селямсъзката в "Чичовци" от Иван Вазов, или Костанда в "Свекърва" от Антон Страшимиров, г-жа Илиева в "Големанов" от Ст. Л. Костов", спомнят си за нея от театъра.

"Един мъдрец е казал: Не е важно колко дни има в живота ти, важно е колко живот има в дните ти. За актриса от класата на Виолета Бахчеванова тази мъдрост би изглеждала така - не е важно колко роли има в живота ѝ, важно е колко живот има в ролите ѝ", допълват колегите ѝ в тъжната вест за кончината ѝ. "Във всички роли на Виолета Бахчеванова има толкова истинност, човешка и художествена правда, че да изпълнят с удовлетворение и творческа радост повече от един живот", пише още в скръбната вест.

Бахчеванова е родена на 22 март 1935 г. Завършва е актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1959 г. в класа на проф. Филип Филипов.

Омъжена бе за актьора Васил Стойчев, който почина миналата година. С него са състуденти и попадат в бургаския театър "Адриана Будевска" след дипломирането си, заедно със колегите си от ВИТИЗ Вълчо Камарашев, Живко Гарванов, Лили Райнова и Асен Кисимов.

В Бургас само за един сезон (1959/1960 г.) актрисата изиграва четири главни роли под режисурата на Юлия Огнянова, Леон Даниел и Вили Цанков.

След първия сезон в професионален театър, Бахчеванова е поканена в Народния театър. Дебютът ѝ на първата ни сцена е през 1961 г. с ролята на Мария Десислава в "Иван Шишман" от Камен Зидаров, постановка на Николай Люцканов. Представлението се играе 315 пъти - своеобразен рекорд за най-дълго играната главна женска роля в историята на Народния театър.


В ролята на Мария Десислава, изиграна рекордните 315 пъти

В кариерата си има и филмови участие в ленти като "Ако те има", "Вик за помощ", "Два диоптъра далекогледство", в сериала "Под игото" и в детския "Фильо и Макензен". Участва и в дублажите на редица филми.

Пенсионирана е през 1995 г., но продължава да участва в постановки на Театър 199, пред чиято сграда днес има отпечатъци на дланите ѝ и на тези на съпруга ѝ Васил Стойчев, който също играе на сцената на 199. Двамата представят рецитали и поетични спектакли в България и чужбина. През 2013 г. заедно получават наградата Икар за "Изключителен творчески принос към българския театър".

През 2001 г. излиза нейната книга "... А театърът може без всеки нас".


Като Мария Стюарт

Споделяне

Още от Общество