Отиде си легендата на българската естрада Асен Гаргов

Отиде си легендата на българската естрада Асен Гаргов

След дълго боледуване от рак, на 68-годишна възраст в нощта срещу понеделник е починал певецът, музикант и композитор Асен Гаргов, съобщиха негови близки и приятели, цитирани от БТА.

Роден е на 24 юли 1949 г. и започва да свири на цигулка в ранна детска възраст, учи китара в една от най-известните музикални школи в Чили. Певческата му кариера стартира в началото на 1970-те години във вокалния квинтет "Студио В", където е поканен за солист от Вили Казасян.

Звездния си статут Гаргов постига по време на дуета с друга легенда на българската естрада – Лили Иванова. Двамата работят близо 20 години заедно, от 1975 г. изнасят концерти и записват албуми. Той пише песни за нея и за дуета им. Най-популярната негова песен, изпълнявана от Лили Иванова, е "Детелини“. Друга известна писана от него песен и изпълнена от Лили Иванова е "От любов да умра". Двамата се разделят през 1991 г. и влошават отношенията си.

Гаргов ѝ забранява да изпълнява песните му, тъй като не плащала авторски права, а тя забранява гласа си върху песните на двамата.

Другата емблематична песен, писана и изпълнена от Асен Гаргов, е своеобразният химн на българската демокрация - "Развод ми дай“, добила популярност след 1989 г.

Споделяне

Още от Общество