Отиде си Оливия де Хавиланд - последната актриса от Златната ера на Холивуд

Оливия де Хавиланд, сн. ЕПА/БГНЕС

Звездата от "Отнесени от вихъра" Оливия де Хавиланд, която се счита за последната останала актриса от Златната ера на Холивуд, е починала в неделя, на 104-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Тя си е отишла от естествена смърт в дома си в Париж, където живееше в последните 60 години.

В кариерата си има две награди Оскар, с което печели дългогодишната си конкуренция със сестра си Джоан Фонтейн, която записва един Оскар.

Смъртта на Оливия де Хавиланд идва по-малко от месец, след като навърши достолепната възраст от 104 г.

Тя е родена на 1 юли през 1916 г. в Токио, където баща ѝ е е университетски преподавател. Още от малка се запалва по изкуството - поезия, музика, балет. Най-голяма страст ѝ е актьорската игра и като ученичка започва да играе в театрални постановки.

Оливия прави екранния си дебют през 1935 г. в екранизацията по "Сън в лятна нощ" на режисьора Макс Ранхард, където изпълнението ѝ впечатлява  критиците.

През 1939 г. Оливия е забелязана от легендарния холивудски продуцент Дейвид О. Селзник, който държи да я привлече във филма си "Отнесени от вихъра" на всяка цена. Тя се съгласява и участва в кастинг за филма, но желае ролята на Мелани Хамилтън, тъй като е чела романа и смята, че това е образът, който най-много ѝ подхожда. Печели ролята, а с изпълнението си и първата от общо петте номинации за Оскар.

Години по-късно казва, че би изиграла Мелани Хамилтън "отново и отново"

Де Хавиланд получава наградата на Киноакадемията години по-късно с главната си роля във "Всекиму своето" от 1946 г., а през 1950 г. актрисата получава и втори Оскар за участието си в "Наследницата".

Тя участва във филми и сериали до 1988 г., като последната ѝ роля в в телевизионния филм "Жената, която той обичаше". През следващите години се появява публично най-вече за събития, свързани с "Отнесени от вихъра", тъй като ролята ѝ в този филм остава най-запомняща се.

Споделяне

Още от Общество