Отиде си писателят Кърт Вонегът

Отиде си писателят Кърт Вонегът
Авторът на “Закуска за шампиони”, “Котешка люлка”, “Кланица 5”, “Майка Нощ” и още десетки уникални със стила си романи, разкази и есета Кърт Вонегът почина на 84-годишна възраст на 11 април в Ню Йорк.

По думите на съпругата на  световно известния американски писател – Джил Кременц, Вонегът не е починал от черепно-мозъчна травма, която е получил преди няколко седмици, падайки в дома си в Манхатън, каквато информация се бе появила по-рано в четвъртък.

Роденият в Индианополис на 11 ноември 1922 г. автор е прочут с оригиналния си стил на писане, нестандартното разполагане на разказваните от него истории във времето и дори пространството. За него са привични честите нецензурни заигравания с думи, контекст, та дори и с рисунки в книгите си както прави това в “Закуска за шампиони”.

Той се превръща в култова фигура сред американските студенти през 1960-те и 1970-те със своите есета, разкази и пиеси.

В по-голямата част от творчеството си той отразява по остроумен начин абсурдите на войната и в частност на Втората Световна, в която той взема участие и става свидетел на бомбардировката в немския град Дрезден през 1945 г., докато е военнопленник. Това събитие става и център на може би най-“кървавия” му роман му “Кланица 5”, където по болезнен начин се смесват с помощта и на фантастични елементи историческите случки, лични преживявания, констатации и въпроси без отговори .

През цялата си творческа кариера писателят излиза от позицията на социалната критика и на места сатира, както осмива в “Закуска за шампиони” сексуалната революция.

“Аз говоря каквото е угодно, за да е смешно, често дори в най-ужасни ситуации”, казваше за себе си Вонегът.

Независимо от комерсиалния успех на неговите книги, през целия си живот писателят се бореше с депресията, която през 1984 г. го доведе до опит за самоубийство. Тогава той се нагълта с таблетки и алкохол, но по-късно споменаваше случката на шега.

Без да губи чувството си за хумор, през последните години Вонегът често споменаваше трудностите на живота на възрастните. Разсъждавайки на  “старчески” теми и как би искал да посрещне смъртта си, Вонегът бе заявил, че би предпочел това да стане врязвайки се със самолет във върха на Килиманджаро. Той се изненадваше, че е доживял тези години, като се има предвид какъв страстен пушач е.

В последно време Вонегът бе сред критиците на външнополитическия курс на Вашингтон.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?