Отиде си уникалният фламенко джаз музикант Пако де Лусия

"Вече ще учиш ангелите да свирят на китара", написа испанец в Туитър

Отиде си уникалният фламенко джаз музикант Пако де Лусия

Фламенко китаристът Пако де Лусия – един от най-влиятелните испански музиканти и композитори, който смесваше по уникален начин традиционно фламенко с джаз и други музикални жанрове, е починал в сряда от сърдечен удар в Мексико, предаде Ройтерс. Това е станало в курорта Канкун, докато е играел с децата си на плажа, допълва БиБиСи.

 

66-годишният музикант през последните години живееше и в Испания, и в Мексико.

 

В испанския град Алхесирас, където е роден Пако де Лусия, бе обявен двудневен траур в негова почит.

 

Музикантът бе световният посланик на фламенкото – традиционна циганска музика от южна Испания, но също така беше голямо име в средите на класическите и джаз музикантите. В периода 1970 – 1980 година той свиреше с джаз пианиста Чък Кърия и фюжън китариста Ал ди Меола. Друго негово популярно партньорство е с британския китарист Джон Маклафлин.

 

Преди това между 1968 и 1977 г. работи съвместно с Камарон де ла Исла, друг новатор във фламенкото. С него Пако де Лусия записва общо 10 албума. Общо в дискографията си има 29 албума.

 

Пако де Лусия е познат и от работата си с испанския режисьор Карлос Саура, а филмът "Кармен" в който китаристът свири, получава британската награда Бафта за най-добър чуждоезичен филм през 1985 г.

 

Кметът на Алхесирас Хосе Игнасио Ландалусе определи смъртта на музиканта като "непоправима загуба за света на културата и за Андалусия".

 

Де Лусия е роден като Франсиско Санчес Гомес на 21 декември 1947 година. Син е на фламенко китариста Антонио Санчес, който е с цигански произход. Променя името си в чест на майка си Лусия Гомес. Започва да свири на китара на възраст между 5 и 7 години.

 

"Със семейството ми отраснах сред цигани", казва музикантът в статия през 1994 г. "Баща ми и братята ми свиреха на китара, още преди да хвана китарата, преди да мога да говоря, аз слушах. Преди да започна да свиря, аз знаех всеки ритъм на фламенкото, аз знаех какво е чувството и смисъла на тази музика, затова когато започнах да свиря се хванах директно за звука, който имах в ушите си", разказва Де Лусия.

 

Първият си албум записва на 18 години в Мадрид.

 

През 2004 г. Пако де Лусия получава престижната испанска награда за култура "Астуриас" за това, че "музиката му вдъхновява младите поколения, а изкуството му е станало най-добрия посланик на испанската култура в света".

 

Новината за смъртта на Пако де Лусия разтърси социалните мрежи. Испански потребител на Туитър написа "Почивай в мир! Вече ще учиш ангелите да свирят на китара".

 

Още от Общество

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?