Отиде си Васил Стефанов, дългогодишен директор на Народния театър

Васил Стефанов, сн. БГНЕС

На 87 години е починал проф. Васил Стефанов, който на два пъти е бил за продължително време директор на Народния театър "Иван Вазов", съобщиха от трупата на театъра в понеделник.

Поклонението ще бъде в неделя и всички, които искат да му отдадат последна почит, могат да направят това след 11.00 ч. в централно фоайе на театъра.

"Той беше проникновен и задълбочен театрален историк, теоретик и критик, интелектуалец от висока класа", пише в скръбната новина на театъра. "Показателно и дълбоко вярно е заглавието на една от книгите му - "Народният театър като съдба", защото проф. Стефанов наистина превърна работата си в Народния театър в своя съдба. Като директор на театъра в едни от най-трудните и сложни години - от 1990 до 1999 г. и от 2003 до 2008 г., проф. Стефанов отстояваше и утвърждаваше високите критерии на истинския, жив и необходим театър", казват още от Народния театър.

Васил Стефанов е роден на 15 ноември 1933 г. във Варна. Завършва "Театрознание" във ВИТИЗ "Кръстю Сарафов" през 1958 г. След завършването си работи като сътрудник и редактор в сп. "Театър" до 1970 г, пише и във в. "Литературен фронт", от 1975 до 1979 г. е завеждащ отдел "Изкуство" в сп. "Отечество".

В периода 1979 до 1984 г. е зам.-генерален директор на Държавно обединение "Театър и музика" към Министерството на културата.

Паралелно работи дълги години в Института за изследване на изкуствата при БАН, където ръководи сектор "Теория и история на театъра" и през 1982 г. получава степента професор.

Преподавал е съвременен театър и теория на драмата в НАТФИЗ, театрален маркетинг в СУ "Св. Климент Охридски", теория на драмата и театър на абсурда в магистърския факултет към театралния департамент на НБУ.

Автор е на сценичната композиция "Стогодишно смешно театро". Носител на национални награди и държавни и международни отличия, между които френски Орден за заслуги към изкуството и литературата.

Поема ръководството на Народния театър през 1990 г. след оттеглянето на неговия директор от времето на социализма Дико Фучеджиев и го управлява в най-бурните години на прехода. Васил Стефанов изпраща в пенсия мнозина от звездите в първата трупа – Наум Шопов, Георги Черкелов, Георги Георгиев-Гец, Стефан Гецов, Славка Славова, Виолета Бахчеванова.

Почти десетилетие по-късно напуска, за да отстъпи за кратко управлението на Александър Морфов (артистичен директор) и Павел Васев (административен директор), а през 2003 г. отново се завръща начело на театъра и остава до 2008 г.

Споделяне

Още от Общество