Откъде идва "камшичният удар", министър Цветанов?

Докато министърът на земеделието и подчинените му разиграват поредната отвличаща вниманието акция за "камшичния удар", който нанася евтиният внос върху българските производители, новина от Брюксел върна нещата на място. Блокираните европейски средства по програма САПАРД няма да бъдат възстановени, защото все още действат нагласени схеми за разпределението им чрез "свързани фирми" и защото дори открити нередности не се наказват ефективно.

Тоест, парите, които родните производители чакат, ги няма. Независимо, че Станишев и правителството му като амбулатни търговци обикалят България и Европа с хвалби за екшън-плана и многото свършена работа от лятото насам.

И за видимите резултати, които, няма съмнение, са видни за онези, които се облагодетелстват от схемите с еврофондовете, но са невидими както за хиляди селскостопански производители у нас, така и за Брюксел.

Вицепремиерът по еврофнодвете Меглена Плугчиева определи решението на Еврокимисията за логично и посочи хаоса в управлението на програма САПАРД и незадоволителните резултати, плод на управленските действия на министър Цветанов.

Цветанов се разсърди на изтеклата новина и каза, че няма да я коментира, защото още не е получил официално решението на ЕК. Но на връх Трифон Зарезан, докато дегустира вина и се протърка с народа, той даде тон на кампанията, която да покаже истинския виновник за ситуацията.

Виновникът, разбира се, не е у нас. Той е чужд и подмолен. Нарича се евтин внос на заместители. Затова ядем евтини боклуци, стана ясно от думите на министъра, защото се внасят евтини сухи млека и други заместители, с които се произвеждат евтини продукти. Освен това се внасят евтини, но също така некачествени продукти.

От друга страна, Националната ветеринарна служба си върши перфектно работата и не допуска некачествен или вреден внос. Шефът на службата дори уточни, че със сухото мляко много се спекулира, защото то не е задължително некачествено.

Какъв е проблемът? Ако се спазват европейските изисквания и всеки продукт е с ясно обозначение на съставките, хората сами ще решат дали да си го купят или не. Ако става дума за вредни или некачествени храни, държавните органи би трябвало да не ги допускат на пазара.

Да защитим качественото българско производство? Добре, да го защитим. В момента такова има и то е на пазара, оспорвайки си място в "потребителската кошница" заедно с качествените продукти на европейски и други производители.

Характерното за храни, произведени от чисти и отговарящи на високи изисквания съставки е, че са скъпи.

Именно затова българските потребители масово се насочват към евтините. А за да могат българските производители да излизат хем с качествена, хем с по-достъпна като цени продукция, получават субсидии – европейски и национални.

Българското правителство не може да гарантира прозрачно и ефективно разпределение на този огромен ресурс от помощи, в резултат на което са ощетени и родните производители, и родните потребители.

В такъв случай откъде идва "камшичният удар", г-н Цветанов?

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?