Откъснати от света остават трети ден десетки селища

Бедствено положение в общините Тетевен, Чепеларе и Роман

Десетки селища останаха без връзка със света заради тежката зима, сн. БГНЕС

Трети ден десетки села и градове остават без ток, вода и комуникации въпреки усилията на държавата и компаниите за комунални услуги за възстановяване на нормалния живот.

Общините Чепеларе, Тетевен и Роман са в бедствено положение. Училищата и детските градини са затворени. Тежката обстановка даде и първата жертва. Мъж е починал от измръзване в преспите край недостъпното село Мугла в Родопите.

 

Метър и половина сняг в Чепеларе

 

Над 50 см е снежна покривка в Чепеларе, а по високите места, където се отстраняват аварии, снегът достига до 150 см. Вече е осигурен достъпът до всички населени места в общината, но се работи бавно, тъй като условията са тежки, каза Тодор Бозуков.

Заради тежкия сняг непрекъснато падат дървета и късат кабели. Един квартал на Чепеларе все още е без ток, както и селата Проглед, Острица, Лилеково, Зорница, Богутево и Забърдо. Заради усложнената обстановка понеделник беше обявен за не учебен ден за всички ученици.

Без хляб, ток и телефони в Тетевенско


В община Тетевен зимната обстановка остава критична, съобщиха от местната управа. Продължава почистването на пътищата и възстановяването на електропреносната мрежа и инфраструктурата.

Трети ден без ток са 60% от населението на община Тетевен. Ток има само в центъра на града, докато около 12 000 души в селата Рибарица, Малка Желязна, Галата, Глогово, Градежница, Гложене, Голям Извор, Дивчовото, Васильово, Черни вит, Бабинци и Полатен са без електрозахранване.

Губят се мобилни и стационарни телефонни, интернет. Радиоточките не работят, което пречи на гражданите да бъдат информирани за обстановката.

Без хляб и достъп са селата Малка Желязна, Голям Извор, Дивчовото, Бабинци, Рибарица, Васильово, Черни Вит, Брязово.


Трети ден без ток и вода е община Роман, където бедственото положение остава в сила. Детските градини и училищата са затворени в първия учебен ден след зимната ваканция.

Блокирани хора край Брацигово

 

Девет човека в местността "Атолука", на четири километра от село Равногор в община Брацигово остават блокирани, каза кметът на общината Васил Гюлеметов. По думите му техниката е достигнала на километър от курорта, но все още не може да разчисти пътя. Сред блокираните има семейство с три деца, от които най-малкото е на 2 години и не е добре здравословно.

 

Затрупани от снега са и живеещите в село Осиковица, община Правец. Те нямат възможност да информират, когото и да е било за ситуацията, поради липсата на комуникация със света.

 

"От петък вечер няма ток, в събота спря водата. В неделя сутринта бяха спрели да работят и телефоните на "Вивател" и "М-тел". Единствено "Глобул" функционираше. По-късно в неделя е имало връзка чрез мобилните оператори, но батериите са били пред изчерпване. В понеделник поради продължаващата липса на ток и възможност за зареждане на батериите, вече няма връзка и чрез телефоните. Опитах връзка с кметството, но резултатът беше същият". Това е написала до агенция "Фокус" потърпевшата гражданка Виктория Конарева. Според нея "ситуацията в селото във всички случаи е бедствена, само където няма как да се даде гласност"

 

Около 140 селища продължават да са без ток

 

В областите Габрово и Велико Търново 52 населени места все още са без ток, съобщиха от електроразпределителното дружество Е.ОН. От мрежата на ЧЕЗ без електрозахранване са 48 селища. Без ток продължават да бъдат 39 села в общините Лъки, Чепеларе, Стойките и Девин, съобщиха от EВН.

Всички аварийни команди и диспечери на електроразпределителните дружества работят непрекъснато за отстраняване на повредите. Забавянето е поради счупени стълбове и дървета и труднопроходими участъци по трасетата на проводите.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са предимно мокри, на някои места заснежени. По високите и усойни места има заледявания, но участъците се обработват и опесъчават.

Затворени са проходите "Златишки", "Твърдишки", "Върбишки", "Троянски" и "Вратник". През проходите "Превала", "Пампорово", "Рожен" и "Петрохан" всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета. От МВР съветват да се тръгва на път само ако е наложително, защото зимната обстановка е тежка

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?