Отказ да се разследва полицай струва на държавата 5500 евро

Отказ да се разследва полицай струва на държавата 5500 евро

Държавата ще плати 5500 евро на българката Александра Стоилова заради отказ да се проведе ефективно разследване на данни за нанесен ѝ побой от полицай в София. Случаят придоби голяма популярност, когато предаването "Господари на ефира" излъчи кадри от охранителните камери в районното управление.

Първоначално Александра Стоилова и нейният приятел Иван Цонев бяха обвинени от полицая, че са му нанесли побой и са скъсали униформата му. Скандалът избухнал, след като двамата били задържани, тъй като Иван вдигнал чистачка на един от полицейските автомобили пред районното управление.

Записи на охранителните камери в Първо РПУ, излъчени в "Господари на ефира", показаха, че полицаят сам е скъсал ръкава на униформата си, за което по-късно беше обвинена Александра. Тя от своя страна разказа, че при задържането е била удряна от въпросния полицай.

Софийската районна прокуратура отказа да разследват полицая по обвиненията на Стоилова. Държавното обвинение стигна до извода, че полицаят не е инсценирал късането на униформата си, въпреки видеозаписите. От кадрите се вижда, че той влиза със здрава униформа.

След излъчването на кадрите тогавашният началник на Първо РПУ Даниел Пашов пак казваше, че Стоилова е скъсала униформата на полицая при опит да осуети ареста на приятеля си. Пашов беше назначен за началник на варненската полиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България