Отказ на азерски газ за тръбата ITGI застрашава българската диверсификация

Платформа на находището "Шах Дениз"

За газопровода през Турция, Гърция и Италия - ITGI (Interconnect-Turkey, Greece, Italy), азерски газ няма да има, реши консорциумът "Шах Дениз", който разработва едноименното находище в Азербайджан.

Това на практика застрашава диверсификацията на българските газови доставки, тъй като на количествата от този газопровод страната ни разчиташе основно да захрани след 2014 г. изгражданата в момента междусистемна връзка с Гърция.

Консорциумът "Шах Дениз", ръководен от британската "БиПи", избираше между четири проекта за износа на суровината, която ще се добива от находището. От тях ITGI и Tрансадриатическият газопровод (Тrans Adriatic Pipeline - TAР) достигаха до Италия, а подкрепяният от Евросъюза "Набуко" и проектът Югоизточно-европейски газопровод (South East Europe Pipeline -SEEP), лансиран от самата "БиПи" – в Централна Европа.

Предпочетеният ТАР трябва да свърже гръцкия град Солун с южноиталианския Бриндизи, минавайки през Албания. В проекта участват норвежката "Статойл", която също е сред разработващите "Шах Дениз" общо седем компании, и швейцарската EGL с дял от по 42.5 процента и германската "Е.ОН Рургаз" с 15 на сто.

С реализацията на ITGI бяха ангажирани гръцката ДЕПА и италианската “Едисон“ с консорциума си IGI/Poseidon. Същите фирми участват и в смесеното дружество, което заедно с "Булгартрансгаз" изгражда газовата връзка между България и Гърция, която трябваше да се захранва основно от ITGI.

С отпадането на този вариант за транспорт на природен газ от "Шах Дениз" до Европа, в надпреварата остават ТАР, с който ще продължат преговорите, и един от проектите "Набуко" или SEEP. Кой от тях двата ще бъде предпочетен ще стане ясно в средата на 2012 г., предава агенция АПА. Краен срок за решение на газопровода победител за преноса на азерската суровина до Европа не се посочва, но се прогнозира това да стане след издаването на разрешение за добив на газ от втората фаза на разработване на находището, което се очаква да стане в средата на 2013 г.

Конкурентът на "Набуко" – SEEP, бе лансиран от "БиПи" само преди няколко месеца и на практика дублира трасето му. Намеренията са тази тръба да е дълга 1300 км с капацитет от 10 млрд. куб. м годишно и да свързва директно “Шах Дениз“ със Западна Турция, а след това през България, Румъния и Унгария съоръжението да доставя азерския газ в Австрия.

Дългият 3900 км "Набуко" обаче разчита на газ не само от Азербайджан, но и от целия Каспийски регион, Туркменистан, Ирак и Близкия Изток, посочва "Файненшъл Таймс". Ден по-рано "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че компанията, ангажирана с проекта, обмисля съкращаване на трасето и намаляване двойно на сега планирания му капацитет от 31 млрд. куб. м заради недостиг на суровина за запълването му.

Избирането на ТАП е болезнен обрат за ITGI, но въпреки това Рим и Атина потвърдиха в общо комюнике, публикувано в понеделник вечерта, подкрепата си за ИТГИ, който според тях е "най-напредналият проект".

Газокондензатното находище "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море е със запаси от 1.2 трилиона кубични метра и очакванията са, че до 2017 г. износът на суровина от там ще достигне 10 млрд. куб. м годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес