Отказаха по-ниско мито за внос на захар за завода в Горна Оряховица

Комитетът по интегрирана митническа тарифа е отхвърлил искането на "Захарни заводи" АД, Горна Оряховица за суспендиране на митото на 100 000 т нерафинирана захар, съобщиха в петък от Министерството на финансите.

На заседанието на комитета е било разгледано искането на предприятието за. допълнителен внос на тръстиковата суровина с мито от 5 процента заради изчерпаната им квота и недостига на допълнително отпуснатите количества за захранване на производствените им мощности. От предприятието прогнозираха, че ако не им се разреши този импорт с намалената митническа ставка, има опасност от поскъпване на захарта в страната, тъй като конкуренцията ще се възползва от недостига и нарасналото търсене, за да вдигне цените. От друга страна работещите в "Захарни заводи", Горна Оряховица ще останат без работа.

Днес около 300 представители на синдикалните организации в "Захарни заводи" АД- Горна Оряховица протестираха пред Министерството на финансите. Те бяха приети от заместник-министъра на финансите Стамен Тасев и директора на Агенция "Митници" Асен Асенов, които увериха работниците, че ще се търси решение на проблема.

Ответен протест срещу исканията на горнооряховския завод спретнаха пред митническото управление в София работниците от "Захари Био"АД-Русе, "Девненски захарен завод", "Захарен комбинат-Кристал" АД -Пловдив, "Бургаски захарен завод" АД-с. Камено, "Българска захар 21" ЕООД -Долна Митрополия. Според тях ако се внесе още суровина, производството няма да се пласира на пазара. Застоялите се количества ще постяват под въпрос пък тяхната работа.

Споделяне

Още от Бизнес